Gazdaság

SVÁJCI HOLOCAUST ALAP – Átértékelt aranykészlet

A svájci vállalatok is megtoldják azt az alapot, amelyet az ország három legnagyobb bankja, valamint a jegybank indított el a nácizmus áldozatainak kárpótlása céljából. A berni kormány az ország aranytartalékainak átértékeléséből származó jövedelem egy részét kívánja e célra fordítani.

A svájci vállalatok 65 millió svájci frankkal toldják meg a holocaust-alapot, amelyet az ország három legnagyobb bankja indított el 100 millió frankos befizetéssel – közölte a Svájci Ipari és Kereskedelmi Kamara. Hírügynökségi összesítések szerint ezzel már 265 millió svájci frankra (190 millió dollárra) emelkedett a nácizmus áldozatainak megsegítését célzó pénzösszeg. A svájci jegybank egymaga 100 millió frankot ajánlott föl.

A berni kormány olyan tervet hozott nyilvánosságra, amely szerint egy humanitárius alap felállítása érdekében felszabadítanák a svájci központi bank aranytartalékainak egy részét oly módon, hogy a friss világpiaci árak alapján újra felértékelik a készletet. Ha a kormány megkapja az ehhez szükséges jogi engedélyeket, fokozatosan felszabadítanak 7 milliárd franknyi aranykészletet, amelyet befektetve becslések szerint évi 3-400 millió frank tiszta bevételhez juthat az alap az elkövetkezendő 6-8 év során.

A svájci jegybank aranytartalékait 2600 tonnára becsülik a szakértők, amelynek értéke mintegy 44 milliárd svájci frank, ám a jegybanki mérleg 12 milliárd frankon tartja nyilván. Ha a jelenlegi piaci ár 60 százalékán újraértékelik a készletet, az 26 milliárd frankot jelentene, azaz a jelenlegi értékhez képest 14 milliárd frankot. Ennek felét átutalnák a szolidaritási alapba, ám ehhez a berni parlamenti jóváhagyás mellett, legalább egy népszavazást is kell rendezni az alpesi országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik