Gazdaság

NÉMET BANKRENDSZER – Átépítés küszöbén?

A német bankrendszer átformálódás előtt áll. Nemzetközi mércével mérve a német hitelintézetek legtöbbje ma még túlságosan kicsi. A közelgő felvásárlásokról szóló híresztelések felhajtják a bankrészvények árfolyamát.

A nagy német magánbankok fúziókra, felvásárlásokra és együttműködési megállapodásokra készülnek. Nemzetközi mércével mérve a legtöbbjük túl kicsi, tőkemegtérülésük szerény. Sokuk ráadásul túlméretezett fiókhálózatot tart fenn. Ahhoz, hogy versenyképessé váljanak, a német bankoknak szanálniuk kell hagyományos üzletágaikat, és új üzleti területek kihívásaihoz kell felnőniük. Márpedig ez magányosan nem sikerülhet mindegyiküknek. A megoldás: erősebb partnert keresni.

A felvásárlandók közül a két bajor bank tűnik a legkívánatosabbnak. A Vereinsbank-részvények árfolyama 1996 július óta 50 százalékkal emelkedett, a Hypo-Bank papírjainak ára pedig 40 százalékot kúszott felfelé.

A harc közeledtével a kisebb pénzintézetek is a lehető legnagyobb biztonságra törekszenek. A Schröder Münchenmeyer & Co., egy hagyományos frankfurti befektetési bank, például máris eladó. (Főrészvényese, a brit Lloyds Bank egy nagyobb stratégiai partner nélkül nem hisz a túlélésben.) A BHF-Bank ipari részesedéseket ad el, hogy vonzóvá váljon külföldi érdekeltségek szemében. Még olyan sikeres pénzintézetek is, mint az Allgemeine Deutsche Direktbank, eladás előtt állnak.

Mióta a Deutsche Bank júliusban nyilvánosságra hozta, hogy 5,2 százalékos részesedést szerzett a Vereinsbankban, mindent lehetségesnek tartanak. Bankelemzők szerint, ha a két hitelintézet összefonódik, akár ötmilliárd márkát is megtakaríthatnak a feleslegessé váló fiókok bezárásával, alkalmazottak elbocsátásával.

Persze a régi struktúrák felbomlása nem megy olyan gyorsan. “Mindig van egy nagy testvér, aki odafigyel, ha egy kérő túlságosan nyíltan közeledik” – írja le cége szerepét Hilmar Kopper, a Deutsche Bank elnökségének szóvivője.

Münchenben is van egy figyelő “nagy testvér”: a hatalmas Allianz-konszern. A felvásárlásra kiszemelt müncheni Vereinsbank tíz százalékkal résztulajdonosa Németország e legnagyobb biztosítócsoportjának. A Deutsche Bank, amely tíz százalékkal maga is nagyrészvényes az Allianznál, egy Vereinsbank-felvásárlással domináns befolyást szerezhet Münchenben.

Néhány hónappal azután, hogy a Deutsche Bank közzétette részesedési arányát a Vereinsbankban, az Allianz bankkal összefonódott müncheni Rück is bejelentette: a Vereinsbank részvényeinek ugyancsak több mint öt százalékával rendelkezik. Nyomban ezután a müncheni Viag konszern hozta nyilvánosságra, hogy a bankban való részesedését a jelentésköteles tíz százalékos határ fölé növelte. A kölcsönös összefonódások szövevényében ily módon az Allianz – a Dresdner és a Hypo-Bank legnagyobb részvényese – domináns szerephez jut a német pénzszakma jövőbeni változásainál.

A banktérkép egyébként a nemzetközi színtéren is változások előtt áll. 1996-ban 21 milliárd dollárt meghaladó értékben cseréltek gazdát bankok a világon. Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Svájcban és Hollandiában az utóbbi években nagy pénzügyi konglomerátumok jöttek létre, Európa-szerte egyesülések folynak. Miért éppen a széttördelt német piac lenne kivétel? – teszi fel a kérdést Sascha Simowsky, a német Morgan Grenfell bankelemzője.

Németországban 3600 bank 48 000 fiókja látja el pénzzel a lakosságot. A takarékpénztárak és szövetkezeti bankok erős piaci helyzete miatt a három nagybank piaci részesedése csak 13 százalékos, miközben hasonló helyzetű társaik más európai országokban több mint húsz százalékot érnek el.

Eberhard Martini, a Hypo-Bank főnöke is úgy véli, hogy a bankok közötti verseny egyre keményebb lesz: “Addig volt csak előnyünk a hazai pályán, amíg az üzletet német márkában és a mi német szabályaink szerint bonyolítottuk. Aki az új helyzetben is talpon akar maradni, annak már az új, nemzetközileg szokásos játékszabályok ismeretére van szüksége.”

A bankfúziók a tennivalók újragondolását is ösztönzik. A WestLB elemzői a bajor változatot részesítik előnyben. Amikor a Vereinsbank és a Hypo-Bank egyesül, a WestLB egyik tanulmánya szerint a fiókok számát 25, a személyzetet pedig 20 százalékkal lehet csökkenteni Bajorországban. Azonban a befektetési banki üzlet vagy a vagyonkezelés gyengeségeire önmagában a koncentráció aligha jelent majd gyógyírt.

A kombinációk különösen az Allianz közös nagyrészvényesei: a Hypo és a Dresdner Bank egyesülésével kapcsolatban erősödhetnek fel. Ez az összeolvadás évi négymilliárd márka költségmegtakarítást hozna. A szakmában az is felvetődött, hogy az Allianz, a Dresdner és a Hypo-Bank holdingot hozhatnak létre, amelybe mindhárman bevinnék érdekeltségeiket. Így egy óriási pénzügyi konglomerátum születne, lényegesen nagyobb a jelenleg európai piacvezető Deutsche Banknál. A Deutsche Bank számára, amely a Deuscher Herold biztosító megszerzésével maga is egyre inkább pénzügyi konszernné válik, ez rendkívüli kihívás lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik