Gazdaság

A CIBA-GEIGY ÉS A SANDOZ FÚZIÓJA – Cégozmózis

Majd' egyéves huzavona után - eredeti szándékainak megfelelően - tavaly december 20-ától egyesült a világranglista élbolyában szereplő két jelentős gyógyszeripari cég: a CIBA-Geigy, valamint a Sandoz. A két vállalat magyarországi érdekeltségei március elsejétől egyesültek, s ezzel alaposan átrendezik a hazai gyógyszerpiaci sorrendet.

Csak kevés vállalatvezetőnek adatik meg, hogy végigvezényelheti két hatalmas cég egyesülését – ami felér egy menedzsment-kurzus legnehezebb gyakorlatával. Márpedig jó lesz az ilyen típusú menedzsment-problémákra odafigyelni, hiszen a kíméletlen verseny világszerte és a legtöbb iparágban egymás után indítja a fuzionálási hullámokat.

A CIBA-Geigy és a Sandoz vezetősége éppen egy évvel ezelőtt határozott arról, hogy részvénycsere révén egyesítik cégeiket. A fúziót a két vállalatóriás közgyűlése jóváhagyta, majd az Európai Unió versenyhivatala is hozzájárult. Nem így az Egyesült Államok hasonló szervezete, a Federal Trade Commission (FTC), amely – nyilván az amerikai konkurensek nyomására – halogatta beleegyezését. Végül azonban beadta a derekát, s így több mint fél év bizonytalanság után megkezdődhetett az egyesítés, méghozzá a teljesen új Novartis néven.

A Novartis immár a világ – egyébként igen kevéssé koncentrált – gyógyszerpiacának 4,4 százalékát tudhatja magáénak, mellyel a világ második legnagyobb gyógyszergyártója.

Az átmeneti bizonytalanság Budapesten is éreztette hatását, hiszen a két cég hazai vezetői ősz óta ugrásra készen várták a zöld jelzést. Ez ugyan késve, de megérkezett. Az új kft. alapító okirata február 28-án kelt; formailag a Sandoz Pharma Kft. beolvadt a CIBA-Geigy Hungária Kft.-be, amely egyben felvette a Novartis Hungária nevet. Utóbbi természetesen a két egyesült vállalat jogutódja.

A Novartis Hungáriánál 250 fő dolgozik, de ha az anyagcégek különálló divízióinak képviseleti is beolvadnak, akkor tovább szaporodik majd a létszám.

Az egyesüléssel létrejött új cég 15-16 milliárd forintos éves forgalmat tervez 1997-re. Emellett a szántóföldi, valamint zöldség- és virágvetőmag üzletágban működő, Sandoz-érdekeltségű S&G Kft.-be a CIBA-Geigy is beviszi saját ez irányú érdekeltségeit, ezzel pedig 2,5 milliárd forintra növekedhet – a tervek szerint júliusban szintén nevet váltó – cég árbevétele.

Hajdu András, az egyesülést levezénylő stáb egyik tagja, a Novartis Hungária kft. pénzügyi igazgatója lapunk kérdésére közölte, hogy egyelőre nem gondolnak magyarországi gyógyszergyár megvásárlására. Az általuk szállított hatóanyagból azonban a Biogallal, a Human-pharmával és a Meditoppal is gyártatnak gyógyszert bérmunkában. Az Egisszel és az Alkaloidával pedig hosszú évek óta jelentős licenc-megállapodásaik vannak. A Novartis továbbra is szorgalmazza a magyarországi gyártást; részben azért, mert ez általában olcsóbb, részben pedig mert mind a készletgazdálkodásban, mind a kereslet kielégítése szempontjából nagyobb rugalmasságot ad számukra. Nem ritka továbbá a magyarországi klinikai vizsgálat sem. A budapesti cég biztos pozícióit jelzi, hogy a forgalmán belül egyébként csupán igen kicsi hányadot, “mindössze” 300 millió forintot képviselő állategészségügyi termékekre megkapták a jugoszláviai forgalmazás feladatát is, ami idén akár 200 millió forinttal is növelheti bevételeiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik