Gazdaság

ARANYPIACI BIZONYTALANSÁGOK – Az ékszerészek vásárolnak

Az igények visszaesése és a jegybanki aranyeladások magyarázzák az arany árának nagyfokú kilengéseit. A World Gold Council napokban publikált adatai szerint tavaly négy százalékkal csökkent a sárga fém iránti kereslet.

Miközben az ékszergyártók soha nem látott mennyiségű, összesen 2242 tonna aranyat vásároltak az elmúlt évben, a kereslet 4 százalékos visszaesését jelzi a világ aranytermelőinek 75 százalékát tömörítő World Gold Council statisztikája. Az aranypiacon további bizonytalanságot okoztak az IMF aranyeladásával kapcsolatos spekulációk, valamint a jegybankok hasonló lépései körüli találgatások. Ez utóbbiak közül egyébként a belga és a holland jegybank igazolta csak a félelmeket, összesen 503 tonna aranyat dobva piacra. Ugyanakkor több jegybank masszív vásárlóként jelent meg a piacon. Mindez az arany árának nagyfokú bizonytalanságával járt; az unciánkénti árfolyam 370 és 415 dollár között ingadozott az elmúlt esztendőben.

A piac pozitív szereplői a fejlődő országok voltak, igényük 1 százalékkal növekedve megközelítette az 1825 tonnát.

A fejlett országok az 1995-ös mennyiségnél 13 százalékkal kevesebbre, 799 tonnára voltak vevők. Az Egyesült Államok vásárlásai ezen belül 6 százalékkal nőttek. A világ legnagyobb aranyvásárlója egyébként India 508 tonnával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik