Gazdaság

Úton-útfélen

FÉLPÁLYÁS BLOKÁD. Lapzárttánkkor is tart az utóbbi évek legnagyobb, az utak egyik sávját lezáró magyar agrárdemonstrációja. A kiskőrösi gazdák kezdeményezéséhez hétfőn 110 helyen közel 4200 járművel több ezer gazda csatlakozott. Az adó- és társadalombiztosítási szabályok ellen tiltakozókkal a PM és az FM államtitkárai által vezetett delegáció tárgyal. Medgyessy Péter pénzügyminiszter a Parlamentben kijelentette: kész az ésszerű kompromisszumra, ám az agrárszférát nem lehet kiragadni a tb-rendszerből, mivel az egy újabb “Bokros-csomagot” tenne szükségessé. A gazdák tüntetésének egyik hozadéka, hogy mindkét kormánypárt egy-egy képviselője távozott frakciójából, s átült a függetlenek közé.

DEMONSTRÁCIÓRA KÉSZÜLNEK AZ M5-ÖS AUTÓPÁLYA ÜGYÉBEN IS. Amennyiben nem csökkentik felére az autópályadíjat, s nem állítják helyre az 50-es út mentén keletkezett környezeti károkat, akkor az 50-es út érintett települései március 8-án demonstrációt tartanak. Lotz Károly közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter úgy nyilatkozott: a kormány még ezen a héten megtárgyalja az M5-ös ügyét, a további sztrádaépítéssel kapcsolatos tervezettel pedig a jövő héten foglalkozik a testület.

LEMONDOTT PUSKÁS SÁNDOR. Az ÁPV RT felügyelőbizottságának elnöke a bizottság szakmai munkájával kapcsolatos nézetkülönbségekkel indokolta döntését. Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy több, a Szokai-Tocsik-ügyben vizsgálatot folytató bizottság megemlítette jelentésében az fb-elnök felelősségét. Puskás Sándor posztját ideiglenesen Sáling József, a testület ÉT által delegált tagja látja el.

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI ÜGYEK. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyik korábbi főigazgató-helyettesének, Illés Bélának felelőssége is felmerült annak a vizsgálatnak a nyomán, amelyet az országos vényellenőrzési rendszer ügyében folytattak. Az új rendszer máig nem működik, bár a rá költött összeg már eléri a 250 millió forintot. Cser Ágnes OEP-főigazgató ugyanakkor azonnali hatállyal felfüggesztette állásából a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségpénztár igazgatóját és a járulék-főosztály vezetőjét. A két tisztségviselő ellen a rendőrség járuléktartozással való visszaélés és hűtlen kezelés miatt indított vizsgálatot. A múlt héten lemondott Kameniczky István, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese. Távozásának okát nem közölték, ám, az tény, hogy hozzá tartozott a biztosító informatikai rendszerének felügyelete.

TŐKÉT EMEL AZ EBRD. Kétszeresére emeli alaptőkéjét az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, a tranzakcióból Magyarország is kiveszi részét. Hazánk 1991-ben 7900 részvényt jegyzett, s a mostani emelés is ennyit érintene; összesen 17,778 millió ecu-t kell befizetni. A magyar részvételről az Országgyűlés dönt majd.

ÚJ INTÉZMÉNYEK A MUNKAÜGYI EGYEZTETÉSRE. Az Érdekegyeztető Tanács múlt heti ülésén a kormány képviselői elmondták: szorgalmazzák a kollektív szerződések nyilvántartásának megteremtését és azt, hogy a munka törvénykönyve ösztönözze a megállapodásokat. A munkajogi viták gyorsabb rendezését szolgálja a per előtti egyeztetés. A munkavállalói és munkaadói oldal egyetértett a tervezett változtatásokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik