Gazdaság

Világ-regiszter

– “Jó üzlet lenne” az EU bővítése a jelenlegi 15 tagállamnak – ezt állapítja meg egy londoni szakértőcsoport, a Gazdaságpolitikai Kutatóközpont (CEPR) elemzése. A tanulmány szerint a nettó teher az EU oldalán “nulla és 8 milliárd ecu között” lehet. A 8 milliárd ecu sem haladná meg a GDP 0,01 százalékát. Ennél sokkal többet jelentenének a legfejlettebb “visegrádiak” növekvő piacai – vélik a szerzők.

– Lengyelországban fel kell gyorsítani a privatizációt annak érdekében, hogy az ország átállhasson a tőkefedezeti nyugdíjrendszerre – jelentette ki egy magas rangú lengyel politikus. Becslések szerint a nyugdíjrendszer átalakításának költsége az elkövetkező másfél évben a GDP 1-1,5 százalékára rúg majd. Az átállást úgy akarják megvalósítani, hogy a 2,7 százalékos költségvetési hiányt ne növeljék. Egy friss elgondolás szerint a kormány olyan kötvényeket bocsátana ki, amelyek később átválthatók lennének vállalati részvényekre.

– Franciaországnak minden esélye megvan arra, hogy már 1997-ben teljesítse a 3 százalékos államháztartási hiányt a GDP-re vetítve. Ehhez azonban elképzelhető, hogy további fiskális megszorító intézkedésekre lesz szükség – vélekedik az OECD illetékes bizottsága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik