Gazdaság

Világ-mikronómia

– Alitalia: 800 millió dolláros veszteség. Az Alitalia olasz állami légitársaság várhatóan 1,3 billió líra (mintegy 800 millió dollár) veszteséggel zárja a tavalyi évet. Azeglio Ciampi olasz kincstárügyi miniszter a szomorú hírt kommentálva úgy fogalmazott, hogy a kormány szívesen látná a külföldi társaságok jelenlétét az Alitaliában. Az olasz kormány tavaly egy olyan szanálási tervet hagyott jóvá, amely 3 billió líra tőkeemeléssel számol. Ennek az összegnek a felét az állami IRI holding már átutalta, a fennmaradó részt pedig magántársaságok, valamint az alkalmazottak részvényjegyzése fedezné. Az Európai Unió közlekedési bizottsága már korábban aggályait fejezte ki a nagyarányú állami segély miatt, jóllehet az EU-vizsgálat még nem fejeződött be. A súlyos pénzügyi gondokkal küszködő Alitalia eddig cáfolta, hogy eladná a mintegy 120 milliárd lírát érő Malév-részvényeit.

– Philips-veszteség. Veszteséggel zárta a tavalyi évet a Philips. Az Európa legnagyobb elektronikai vállalataként közismert holland cég 590 millió guldenes (321 millió dolláros) adózás utáni vesztesége abból adódott, hogy a vállalat árszervezésének költségei a vártnál magasabbra rúgtak. A költségek tavaly 2,57 milliárd guldent tettek ki, ami meghaladja a társaság 1995-ben regisztrált 2,52 milliárd guldenes árbevételét. Az elemzőket és a piacot is hidegzuhanyként érte az ilyen arányú veszteség, ami főleg az utolsó negyedévben halmozódott fel. A Philips-részvények árfolyama máris lényegesen csökkent.

– Daimler-Benz vádak. Protekcionista intézkedésekkel vádolja a Boeinget és a McDonell Douglast a Daimler-Benz repülőgépeket gyártó részlege, a Dasa. A vád szerint, amelyet Manfred Bischoff, a Dasa vezetője fogalmazott meg, az amerikai repülőgépgyártók nyomást gyakoroltak a Daimler Benz egyesült államokbeli partnerére – a hírek szerint a Northrop Grumman cégre -, hogy az ne induljon a közelgő tengerentúli repülőgépgyártó tenderen. Megfigyelők rámutatnak: a Dasa éppen akkor szólalt fel, amikor az Európai Unió és az Egyesült Államok hatóságai egyaránt vizsgálják azt az ügyletet, amelynek során a Boeing megvásárolta a McDonellt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik