Gazdaság

PRÍMAGÁZ RT.

Bár a tavalyi árfolyamrobbanásból némiképp kimaradt a Prímagáz – csak 50 százaléknyi árfolyamnyereséggel tudta megörvendeztetni tulajdonosait 1996-ban -, az idei évkezdet miatt nem érheti szó a gáz-ház elejét: 6500 forint környékéről indulva a papírok árfolyama másfél hónap alatt 11 500 forintig szárnyalt a Budapesti Értéktőzsdén. Az ilyenkor szokásos korrekciót követően tízezer forint fölött látszik stabilizálódni a részvények jegyzése.

Az előzetes eredménykimutatás szerint (IAS) a társaság 17,63 milliárd forintnyi árbevételt ért el, szemben a korábbi év 12,35 milliárdjával. A magas világpiaci árak miatt az értékesítés önköltsége 42 százalékkal emelkedett. Az adózott nyereség 1,26 milliárdról 1,63 milliárd forintra nőtt. Az elővásárlási jogon alapuló nyilvános kibocsátás során befolyt 2,12 milliárd forintnyi tőkét a cég hiteleinek törlesztésére fordította.

A Prímagáz Rt. a vártnál jobb, 1,6 milliárd forintot meghaladó nettó eredménnyel zárta az 1996-os esztendőt. A forgalom egyharmada az év utolsó negyedére, a fűtési idényre jutott, ami jelzi, hogy a palackok eladása mellett a cég a tartályos üzletágban is egyre nagyobb bevételekre tesz szert. A Prímagáz a magyar számviteli szabályok szerinti adózott eredményének 38-40 százalékát, részvényenként 150 forintnyi osztalékot fizet az 1996-os esztendő után. Az osztalék pontos összegéről az április 18-i közgyűlés dönt majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik