Gazdaság

A DEFICITEK ÉS A KORONA

Csehország a tavalyi évet 160,326 milliárd korona (5,8 milliárd dollár) rekordméretű kereskedelmi hiánnyal zárta. 1995-ben a deficit 95,723 milliárd korona volt. A cseh statisztikai hivatal (CSU) hétfői bejelentésére (feltehetően csak rövid időre) gyengült a korona árfolyama a prágai bankközi valutapiacon – közölte a Reuter. Egyébként a folyó fizetési mérleg deficitje is nőtt; eléri a GDP 7 százalékát.

Az importban a legjobban a mezőgazdasági cikkek és az élelmiszerek behozatala nőtt, 17 százalékkal. A kivitelben 11,4 százalékkal nőtt a gép- és járműipari, valamint az alkatrészexport, s elérte a kivitel 32,7 százalékát; a félkésztermékek és a vegyipari berendezések exportja viszont 4,2 százalékkal csökkent, az összkivitel 47,2 százalékára. Tavaly január és november között a cseh exportárak 3,8 százalékkal, az importárak viszont csak 3,1 százalékkal növekedtek, s ez a cserearányok 0,77 százalékos javulását eredményezte.

A jegybank továbbra is azt bizonygatja, hogy elkötelezte magát a korona stabilitásának fenntartása és a lebegtetési sávon belül tartása mellett. A hosszú távú árfolyam-emelkedés kedvező hatását erősíti, hogy a cseh kormány ellenzi a leértékelés mint exportösztönző eszköz használatát. Tosovsky jegybankelnök kifejtette: a koronát szeretnék a 15 százalékos lebegtetési sávban tartani, de ez nagymértékben függ a tőkebeáramlástól. A prágai jegybank az idén kulcsfontosságú feladatának tartja az infláció 7,9 százalékra történő leszorítását, úgy, hogy közben a korona árfolyama szilárd maradjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik