Gazdaság

VERSENYHIVATAL – Szép szolidan

Csendes évet tudhat maga mögött a Versenyhivatal, amelyet tavaly elkerültek a gazdasági életet komolyan befolyásoló ügyek, és maga sem buzgólkodott különösebben ilyenek feltárásán. A kiszabott összbírság a megelőző évi ötödét sem érte el.

A Versenytanács tavaly 128 ügyet zárt le érdemi határozattal, és 25 esetben döntött fúzióról vagy meghatározó befolyásszerzésről. Ez az eljárásszám lényegében megegyezik az 1995. évi adattal. Az utóbbi évek tendenciáihoz hasonlóan a fogyasztók megtévesztése és a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt indult ügyek domináltak. A gyengén csordogáló kartellvizsgálatokban ugyan a statisztika szerint valóságos robbanás történt, de a hét ügy mögött valójában egy, a sörkartell áll, amelyet viszont az érintettek végül félmillió forintot alig meghaladó bírsággal úsztak meg.

Továbbra is passzivitást mutatott a versenyhatóság a hivatalból indított eljárások kezdeményezésében, amit csak részben magyaráz a kis jelentőségű vagy nyilvánvalóan elutasítással végződő kérelmek nagy száma. Komolyabb izgalmat egyedül a bankügyek tartogattak, ám ezek az OTP többszöri elmarasztalására korlátozódtak, amelynek jogsértését négy esetben is megállapították – egyszer ötvenmillió forintos bírság kiszabásával. Ezenkívül jelentősebb bírságot csak a néhány csomagküldő vállalkozásra szabtak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik