Gazdaság

JEGYBANKI VIZSGÁLAT – Felelős alelnökök

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottsága lezárta a CA-Magyar Alappal kötött szerződés módosításának vizsgálatát. Megállapításairól – melyek megegyeznek a korábban nyilvánosságra kerültekkel – a jegybanktörvény előírásainak megfelelően jelentést tett az Országgyűlés elnökének és a pénzügyminiszternek.

A CA-Magyar Alappal 1991-ben kötött megállapodást 1992. november 26-án módosították úgy, hogy az MNB 1995 és 1998 között a forint 4 százalék feletti leértékelésének mértékét megtéríti az alapnak (Figyelő, 1996/44., 45. szám). Surányi György elnök szakmai hibának nevezte, hogy bizonyos mértékű opciós díjat nem kötöttek ki a jegybank illetékesei, köztük Hárshegyi Frigyes és Czirják Sándor alelnökök.

A felügyelőbizottság a tudomására jutott dokumentumok, jelentések és az érdekeltek meghallgatása alapján megállapította, hogy a szerződés módosítására – amely az eredeti szerződéssel szemben egyoldalú hátrányt jelent a magyar fél számára – sem jogi, sem gazdasági, sem politikai kényszer nem volt. A bizottsági vizsgálat szerint az ügyben eljáró mindkét alelnök felelős, a személyes felelősség megoszlásának megállapítására azonban utólag nem volt mód. A felügyelőbizottság a törvényben rögzített feladatának megfelelően nem foglalkozott a felelősségrevonás módjának és mértékének megállapításával. Ez a munkáltatói jogokat gyakorlók feladata.

A vizsgálat megállapításai nyomán a kár enyhítése érdekében az MNB vezetése kezdeményezte és a lefolytatott tárgyalások alapján elérte a szerződés újabb módosítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik