Gazdaság

AMERIKAI INFLÁCIÓ – Milliárdokba kerülő tévedés

Sok milliárd dollárba kerül az amerikai államkasszának egy “aprócska” tévedés, amelyre több hónapos vizsgálat után derített fényt egy szakértői csoport.

A múlt hét végén meghozta ítéletét az a bizottság, amely Bush elnök egykori tanácsadója, Michael Boskin vezetésével az amerikai költségvetés kiadáscsökkentési lehetőségének vizsgálatára kapott megbízást. A szakemberek mindössze egyetlen számot tettek közzé, amely azonban bombaként robbant. Eszerint a monetáris politika alapszámaként megállapított inflációs ráta téves: a valóság legalább 1,1 százalékkal kedvezőbb a hivatalos adatnál.

Boskin professzor és csapatának véleményét több szakértő is osztja, többek között Greenspan Fed-elnök is úgy nyilatkozott, hogy a hivatalosan figyelembe vett árukosár nem tükrözi az amerikai fogyasztói szokások áralakulását, amelyben a szolgáltatások súlya egyre inkább növekszik.

A Boskin-bizottság szerint a jelenlegi indexszámítás figyelmen kívül hagyja a termékek minőségjavulását is, ami egymaga 0,6 százalékos hibát okoz.

A szakértők, akik szerint a bejelentett 1,1 százalékos túllépés egyéb tényezők – így például a diszkontáruházak súlyának növekedése – figyelembevételével akár 1,6 százalékos is lehet, arról is közzétettek egy számítást, hogy hogyan módosulna az amerikai államháztartás 1 százalékkal kisebb infláció alapulvételével. Becsléseik szerint a következő tíz évben 628 milliárd dollárt takaríthatna meg a költségvetés az infláció figyelembevételével számolt kötelező szociális kiadások csökkenése, illetve a bevételek növekedése, a könnyebb adósságszolgálat révén. Számításaik alapján egyetlen évben, 2002-ben 34 milliárd dollárt lehetne megtakarítani a nyugdíjakból 1 százalékos inflációkorrekció esetén, és az inflációhoz kapcsolódó adókedvezmények módosulása 21,4 milliárd pluszbevételhez juttathatná az állam kasszáját.

Amennyiben 1997-ben 1,1 százalékkal módosított infláció bázisán folyósítanák a nyugdíjakat, azaz a kifizetéseket a 2,9 százalék helyett 1,8 százalékos drágulás alapján indexálnák, az a 43 millió nyugdíjas számára havi 745 helyett 737 dollárt jelentene, a költségvetés számára viszont közel 3,5 milliárdot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik