Gazdaság

ÚJ BIZTOSÍTÓK ENGEDÉLYKÉRELME – Kakukkfiók-alapítás

Lapunk értesülése szerint ismét működési engedély iránt folyamodott az Állami Biztosításfelügyelethez (Ábif) az osztrák Grazer Wechselseitige (Grave) biztosító, amely az elmúlt években illegális biztosítási tevékenységével vívott ki kétes hírnevet magának. A felügyeletnél további három új társaság kérelme vár elbírálásra.

A Grave – több más osztrák biztosítóhoz hasonlóan – az elmúlt években különféle közvetítőkön keresztül jelentős összegű devizát síbolt ki az országból azzal, hogy ügynökei révén drága (10-12 ezer schilling éves díjú) életbiztosítást kötöttek magyar állampolgárokkal (Figyelő 1996/3. szám). Az osztrák kalózcég az idén már tett egy kísérletet arra, hogy Prima Austria néven biztosítót alapítson hazánkban, ám a működési engedély iránti kérelmét – formai okokra hivatkozva – az Ábif elutasította.

Értesülések szerint azonban az osztrák biztosító olyan megállapodást kötött a Pénzügyminisztériummal (PM): amennyiben ismét beadják az engedélykérelmet, nem lesz akadálya a társaságalapításnak. A most Grave Életbiztosító névre keresztelt társaság kérelme a napokban meg is érkezett a felügyeletre, ám nagy kérdés, hogy lesz-e aki elbírálja, miután az Ábif elnökének 1997 január 1-jével lejár az ideiglenes megbízatása.

A Grave mellett egyébként további három társaság áll sorba felügyeleti jóváhagyásra várva: a Magyar Hitel Bank által alapítandó Magyar Élet- és Nyugdíjbiztosító, egy új utazási biztosító és a Fuvarozók Országos Szövetsége által szervezett biztosítási egyesület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik