Gazdaság

EXPORTFINANSZÍROZÁS – Keretük van

Három újabb tag kapcsolódik be a közeljövőben az Eximbank vevőhitel-konstrukciójába, amelyben két horvát és egy szlovák bankkal együtt immáron hat pénzintézet vesz részt a térségből.

Összesen tíz pénzintézettel folytat tárgyalásokat az Eximbank arról a vevőhitelkeret-konstrukcióról, melynek során – a helyi társaságok magyar importját elősegítendő – hitelt nyújt az adott bankoknak, ezek pedig e kölcsönöket tovább hitelezik. Az elmúlt fél évben az Eximbank a Jugobankával éven belüli finanszírozásra 1,5, a Rosszijsz Kredittel 2 millió dolláros, a Vojvodianszka Bankával 2,7 millió dolláros hitelkeret-megállapodást kötött. Ez utóbbi szerb bankkal továbbá, egy évnél hosszabb futamidőre, 5 millió dollárnyi hitelben is megegyezett. A sort feltehetőleg a szlovák Tetra Banka, majd a horvát Glumina Banka folytatja. Ezután következik várhatóan az ugyancsak szlovák Vszeobecna Uberova, majd az orosz Szperbank és az Inkombank. A hitelkeretek nagysága a tervek szerint 1,5-10 millió dollár között mozog.

Decemberre várhatóan a tavaly év végi 5,2 milliárd forint kétszeresére nő az Eximbank mérlegfőösszege, mely alig egy hónapja már megközelítette a 10 milliárdot – mondta Nyíri Iván, a pénzintézet vezérigazgatója a Nemzetközi Bankárképző Központ egyik rendezvényén. Szerinte az export támogatása a belföldi kereskedelemét meghaladó kockázatok, költségek és tudásigény miatt állami feladat. Kifejtette, hogy míg az Egyesült Államokban a bruttó hazai termékhez (GDP) az export 7,4, az Európai Unió hat legnagyobb exportőrénél pedig átlagosan 15-16 százalékban járul hozzá, ugyanez az arány Magyarországon az idén 39 százalékos. Megjegyezte, hogy a magyar gazdaságban mintegy 4-6 milliárd dollárnyi kivitel “ragad benn” évente.

A Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) vezérigazgatójaként annak a véleményének adott hangot, hogy két exporthitel-biztosító nehezen fog megélni ezen a piacon. A Hermes komoly tapasztalatokkal, pénzügyi hátérrel és információs bázissal rendelkezik – sorolta a rivális előnyeit. A Mehib viszont a helyi piacot ismeri alaposabban; természetszerűleg csak ez nyújt biztosítást politikai kockázatokra; és exportőrkörökben is a Mehib az ismertebb – mondta. Lehetőség nyílhat viszont, magyarországi központtal, a térség más államainak exporthitel-biztosítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik