Gazdaság

ANTENNA HUNGÁRIA – Beszállási kísérlet

A pótköltségvetés elfogadása sem hozott változást az Antenna Hungária (AH) Rt. életében: a cég július 19-i közgyűlésén elhatározott 2,5 milliárd forintos alaptőke-emelés ez idáig elmaradt. A műsorszórónak továbbra is kétmilliárddal tartoznak a közszolgálati médiák. Ebben a kiszolgáltatott helyzetben érkezett az amerikai GlobalSystems Group (GTS) nevű cég ajánlata.

Súlyos vád érte a múlt héten az ÁPV Rt. egyik vezetőjét: Pokorni Zoltán, a Fidesz képviselője parlamenti felszólalásában azt állította, hogy a vagyonkezelő holding portfólióigazgatója, Korda István – aki július óta az Antenna Hungária elnöke is egyben – át akarja játszani az amerikaiaknak az AH Rt.-t. A műsorszóró vállalat a felszólalás napján tartotta igazgatósági ülését, amelyen a GTS ajánlatát meg kívánták vitatni. Még mielőtt bármiféle döntésre jutottak volna, a GTS Közép-Európai Holding Rt. vezérigazgatója, Pesti István sajtótájékoztatót tartott. Ezen kiderült: a cég ajánlata négy olyan területen való együttműködésre – egészen pontosan vegyes vállalat alapítására – szólt, amely nem tartozik az AH Rt. koncessziós tevékenységéhez. Az egyik jövedelmező vállalkozásnak az országos digitális távközlési hálózat kiépítése mutatkozott; a 4,5 milliárd forintos beruházás láthatóan túlságosan nagy falat lenne a magyar műsorszórónak. A másik ajánlat a jelenleg mintegy 600 milliós veszteséggel küszködő Eurotel nevű műholdas távközlési tevékenység megerősítését szolgálta volna. A harmadik a zárt rendszerű, műholdas banki, illetve üzleti kommunikációs hálózatot üzemeltető HungaroDigiTelhez való társulást célozta meg. Bár Pesti István szerint ez a vállalkozás is veszteséges, sajtótájékoztatóján nem említette: a fenti cégnek meglehetősen kiterjedt és jeles cégeket (mint például az OTP-t) felölelő ügyfélköre van. Végezetül ajánlatot tett a GTS arra is, hogy beszállnának az Operátor személyhívó társaságba, amelyet a frekvenciagazdálkodási törvény miatt hamarosan gyökeresen meg kell újítani – az ehhez szükséges tőkéhez így hozzájuthatna a társaság. Arról, hogy az Operátornak jóval több mint 15 ezer előfizetője van, s ezzel elsöprő fölénnyel piacvezető, nem beszélt a GTS képviselője. Igaz, azt sem említette meg, hogy a koncessziós pályázatról annak idején eleve kizárt Operátorral szemben az ausztrál érdekeltségű EasyCall mellett a GTS-érdekeltségű Eurohívó volt a nyertes.

Csiha Judit privatizációs miniszter vizsgálatot rendelt el annak érdekében, hogy kiderüljön: valóban volt-e köze az ÁPV Rt. portfólióigazgatójának a GTS-ajánlathoz, amely háttérbe szorította a japán Sumitomo cég ezzel egyidejűleg benyújtott ajánlatát. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a politikai síkra terelődött üzleti ügy nem mozdítja elő a műsorszóró privatizációját, és nem könnyíti meg a munkáját a médiatörvény feltételeinek teljesítésében sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik