Gazdaság

Gyanúsítások hete

MAGYARORSZÁGON NEM ÁLL MEG AZ ÜZLET. A kormány a hét végén nyugtató hangvételű közleményben adta a hazai és a nemzetközi közvélemény tudtára, hogy az ÁPV Rt. igazgatóságának kicserélése után folytatják a még meglévő és magánkézbe adható állami vagyonrészek értékesítését. A kabinet ezzel kívánta kifejezni, hogy nem enged a magánosítás leállítását szorgalmazó ellenzéki követeléseknek, s a botrányos ügyek tisztázásával is fenn akarja tartani a befektetők bizalmát a magyar piac iránt.

BEFEKTETŐI BIZALMATLANSÁGRÓL ÁRULKODIK viszont a Bank Austria visszalépése az MHB Rt. privatizációs pályázatától. A visszalépő bank egy kilétét felfedni nem kívánó vezetője – a nemzetközi gyakorlatban példátlan módon, pályázat közben – úgy nyilatkozott egy német gazdasági hetilapnak: kétesnek tartják azt a garanciatömeget, amelyet a nyolcvanas években még az MNB vállalt néhány közel-keleti üzletkötésre, majd a kétszintű bankrendszer megszervezésekor az MHB-ra testált. A mostani privatizációs versenyfutás két résztvevője továbbra is a Creditanstalt és az ABN Amro. A két pályázó képviselői az MHB-ról szóló híreket nem kommentálták.

MÉGIS ÁRFOLYAMNYERESÉGRE SPEKULÁLNAK az MHB esetében a befektetők. Erre utal az a szinte kielégíthetetlen kereslet, amely a bank papírjainak tőzsdén kívüli kereskedésében jelentkezett a múlt hét végén. A várakozás egyértelműnek látszik: a vevők arra számítanak, hogy az új tulajdonos birtokba lépésével megerősödik az MHB, s így részvényeinek árfolyama tartósan emelkedhet. A pénzintézet menedzsmentje túlzónak ítélte a tőzsdén kívüli spekulációt. Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet október 25-től öt napra felfüggesztette az MHB-papírok kereskedelmét.

TÁVOZNI KÉNYSZERÜLT AZ MNB KÉT ALELNÖKE, Czirják Sándor és Hárshegyi Frigyes. A jegybank egyik belső vizsgálata kiterjedt egy négy évvel ezelőtti árfolyamgarancia-szerződésre, amely előnytelennek bizonyult a jegybank számára. A kormány értékelése szerint a két említett alelnök felelős a szerződésért.

BÉKÉT KÖTÖTT A PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM ÉS AZ MSZP parlamenti frakciója a jövő évi személyi jövedelemadó-tábla ügyében. A képviselők elfogadják a szaktárca javaslatát az adósávokról, s nem lebegtetik tovább a saját tervüket. (A honatyák ötlete szerint kevesebb jövedelemkategóriát kellett volna megszabni, s a felső adósáv 46 százalékos lett volna; a PM ezzel szemben kitartott a 42 százalék mellett.) A felek ezzel cáfolták azt a feltételezést, miszerint a frakció egyes csoportjai Medgyessy pénzügyminiszter tekintélyét akarták kikezdeni az adótábláról szóló vitával.

FELBORÍTOTTÁK AZ ASZTALT AZ ÉT-BEN, amennyiben a munkavállalói és a munkaadói érdekképviselők arra kényszerítették a kormány képviselőjét, hogy beismerje: nem készült stratégia az államháztartási reform tartalmáról és végrehajtásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik