Gazdaság

EU-büdzsé

A múlt héten az Európai Parlament megszavazta az EU jövő évi költségvetését. Az országcsoport jövőre összesen 89,186 milliárd ecu-val (111,6 milliárd dollárral) gazdálkodhat. A kelet- és közép-európai országok támogatására – a PHARE-program keretében – az EU mintegy 1,6 milliárd dolláros keretösszeggel rendelkezhet.

A csaknem egyhangúlag, bár jelentős módosításokkal elfogadott tervezet 51,1 milliárd dollárt szán a közös mezőgazdasági politikára, 35,8 milliárd dollárt regionális és szociális politikára, 4,3 milliárd dollárral pedig a kutatást, a transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztését és egyéb programokat támogat. A külpolitikával összefüggő kiadások 6,88, a saját működési költségek 5,35 milliárd dollárra rúgnak.

A tavaly csatlakozott tagállamok különtámogatására 2,65 milliárd jut. A parlament több mint 900 millió dollárt toldott az Európai Bizottság javasolta költségvetéshez, amely a pénzügyminiszterek ajánlása nyomán készült. A strasbourgi testület csaknem tízszeresére, 21,9 millió dollárra emelte a csalások elleni belső harcra szánt pénzt, megkurtította viszont a bizottsági tagok javasolt juttatását – összesen mintegy 1 millió dollárral.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik