Gazdaság

EURÓPAI UNIÓ – Elvetett nagyberuházások

Az Európai Bizottság továbbra is elszántan kitart minden olyan, korábban meghirdetett akció folytatása mellett, amely hozzájárulhat az Unió foglalkoztatási helyzetének javításához – szögezte le Jacques Santer szóvivője, miután a tagországok pénzügyminiszterei újólag elutasították azon kezdeményezését, hogy egymilliárd ecu pótlólagos közösségi forrás bevonásával adjanak lökést a transzeurópai közlekedési hálózat munkahelyeket is teremtő fejlesztéséhez.

A miniszterek – az idén már sokadszor, de a jelek szerint egy jó időre ezúttal végleg – azzal vetették el a bizottsági elnök által presztízskérdésként is szorgalmazott forrásbővítést, hogy a hálózatok fejlesztését célzó nagyberuházások eddig sem forráshiány miatt, hanem tervezési, kivitelezési anomáliák következtében haladnak vontatottan.

Az Essenben jóváhagyott forgatókönyv szerint 14 európai projektnek kellene előrehaladnia. A pénzügyminiszterek által elégségesnek ítélt keret valójában kilenc, már valóban folyamatban lévő beruházás finanszírozását célozza. Az újabb kezdeményezés azonban a függőben lévő vagy meg sem kezdett további öt transzeurópai útvonal kivitelezésén kívánt érdemben lendíteni, és brüsszeli megítélés szerint újabb ráfordítások híján egyelőre nem is tűnik biztosítottnak ezek előrehaladása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik