Gazdaság

BAJOR ÉRTÉKPAPÍROK AZ MKB-NÁL – Kötvényfest

Az MKB Értékpapír és Befektetési Rt.-vel együtt jelenleg már három brókercég van versenyben a belföldi piacon a devizaalapú értékpapírokén érdeklődő befektetők kegyeiért. Igaz, a konkurencia-küzdelmet tompítja, hogy az egyes cégek kínálatában más-rnás jellegű papírok szerepelnek.

Az új devizaszabályozás 1996. júliusi életbelépését követően elsőként a GiroCredit Befektetési Rt. kezdett külföldön kibocsátott devizaalapú értékpapírokat forgalmazni. A brókercég ügyfelei a világ fejlett tőkepiacainak slágerrészvényeiből összeállított pakettből válogathatnak. A külföldi piacok ismeretének hiánya miatt viszont sokak számára a CA Értékpapír Rt. által alapított befektetési alap jegyei lehetnek inkább vonzóak. Ezek a kisebb tőkéjű magánszemélyek számára is lehetővé teszik, hogy az egyedi befektetéssel járó kockázatot kiszűrve, megtakarításaikat külföldi értékpapírokban fialtassák.

Az MKB Értékpapír és Befektetési Rt. színrelépésével az alacsony kockázatú és fix kamatozású kötvények iránt érdeklődő befektetők igényei elégíthetők ki. Miután a törvényi szabályozás belföldön csak a legjobb hitelminősítésű kibocsátók kötvényeinek forgalmazását engedélyezi, a kockázat a pénzpiaci kamatlábak változásából fakadó árfolyam-ingadozásokra korlátozódik.

A hét elejétől forgalmazott három kötvényt a hamarosan új belvárosi székházba költöző Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) anyavállalata, a Bayerische Landesbank (BLB) bocsátotta ki. A lehető legjobb hitelminősítéssel (AAA) rendelkező pénzintézet papírjai elsősorban az éven túli befektetésekben gondolkodók számára ajánlottak, mivel a kétezrelékes éves letétkezelési díj, illetve az egyezrelékes forgalmazási marzs éven belüli értékesítés esetén számottevően csökkenti az időközben elért hozamot. A BLB egyébként nem számol fel költségeket.

Az ezermárkás névértékű, 1998 októbere, illetve 2000 nyara közötti lejáratú, évente kamatozó kötvények tekintettel az ez idő tájt 2-3 százalék közötti márkabetéti kamatokra – kimondottan kedvezőnek tűnnek: a jelenlegi eladási árfolyamok mind a három papír esetében négy százalék fölötti éves hozamnak felelnek meg. A forintalapú befektetésekkel összehasonlítva viszont – feltételezve, hogy a csúszó-leértékelés havi mértéke jövőre is 1,2 százalék marad – továbbra is előnyösebbnek tűnnek az állam adósságlevelei. A nemzetközi pénzpiacok keresztárfolyam-változásainak kockázatával nem számolva ugyanis e kötvényekkel 20-20,5 százalékos hozamot lehet elérni, miközben a forintban kibocsátott állampapírok éves hozama még mindig 23 százalék körül van.

Az MKB új belvárosi székháza. Brókercége immár nem csak hazai papírokat kínál

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik