Gazdaság

A BLOOR-JELENTÉS JÓSLATAI – Jövőre minden megváltozik?

Az információtechnológiai iparágról is időről időre megjelennek “látnoki” jóslatok, amelyek beteljesüléséről majd az idő dönt. Mostanság talán a Bloor-jelentés téziseiről beszélnek legtöbbet a szakértők.

A Bloor Research (előző nevén ButlerBloor) független, információtechnológiára szakosodott angol kutatóintézet, amely már több esetben okozott meglepetést eredeti gondolataival. A cég alapítója és vezérigazgatója, Robin Bloor a közelmúltban közzétett egy olyan tanulmányt, amely a számítástechnikai iparban földrengésszerű változásokat jósol 1997-re. Például azt, hogy a PC-ipar robbanásának köszönhetően óriásokká vált Microsoftnak és Intelnek nemcsak a növekedése, hanem a profitja, sőt az életképessége is bizonytalanná válhat. Bloor szerint 1997 őszére a PC-piac elindul a megfordíthatatlan hanyatlás útján.

A tanulmány egy központosított, rugalmas hálózati számítástechnikai megoldást fest le, mint a jövő vállalati informatikai modelljét. E kép szerint drámaian csökken majd az igény a PC-k iránt, helyettük egyszerű ügyfélgépeket (szakmai szóhasználattal kliens-számítógépeket), erősen “karcsúsított” PC-ket alkalmaznak, amelyek funkcionálisan gazdag, ámde olcsó böngészőprogrammal lesznek ellátva, felváltva a ma uralkodó Windowst és a hasonló operációs rendszereket. Az olcsó kliens-gépeket egy vagy több nagy teljesítményű kiszolgáló-számítógéphez – szerverhez – kapcsolják majd, amelyeken Web-alapú szoftverek futnak. Ezeket a programokat az Interneten keresztül fogják árulni. A változás fő ösztönzője a jelentős költségcsökkentési lehetőség, amit az új modell nyújt a PC-s feldolgozásokhoz képest. Bloor szerint az egyszerű ügyfélgépek bevezetésével az egy számítógép-alkalmazóra jutó költség akár az ötödére is csökkenhet ott, ahol mondjuk több ezer PC-állomásos hálózatokat alkalmaznak.

A tanulmány szerint a számítástechnikai iparra váró földrengés “epicentrumában” a Sun Microsystems új, egyszerű programozási nyelve, a Java áll. Segítségével a központi gépekben tárolt szoftverek könnyen letölthetők az egyszerű kliens-gépekbe, ahol a böngészőprogram végrehajthatja őket. Ebben a meghatározásban minden szoftvernek tekinthető: a video, a hangfelvétel, az elektronikus publikáció is. A Java operációs rendszertől független alkalmazások fejlesztésére ad lehetőséget, kitárva így az ajtót az Internet felé.

Kik lesznek ennek a megjósolt “földrengésnek” a vesztesei és a nyertesei? A kárvallottak közé kerülhet a már említett Microsoft és Intel, amelyek ma a PC-piac legfontosabb szereplői. A nyertesek közé pedig az IBM, a Sun, a Hewlett-Packard. Az olcsó, egyszerű terminálgép megjelenésével a PC-s szoftverek piacán bekövetkezhet a Microsoft monopóliumának eróziója. Az Intel jelentősége pedig azért csökkenhet, mert az x86-os processzorok ára zuhanni fog, az egyszerű ügyfélszámítógép ugyanis nem feltétlenül igényli az Intel-processzort, olcsóbb chipekre is épülhet majd. Bloor véleménye szerint az IBM jó helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja a centralizált számítógépes modell visszatérését, hiszen még ma is sok nagyvállalati ügyfél elsődleges számítógép-szállítója és nyereségének jó része e megoldásokból származik. A Sun pedig a Javával megnyerte a szoftverfejlesztők színe-javát szerte a világon, s ahogy a Web-en működő Java alapú szoftverek szaporodnak, úgy erősödik a Sun jelenléte az Internet/intranet hardverüzletben. A tanulmány sikeres jövőt jósol az Oracle-nak és a Netscape-nek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik