Gazdaság

A megtakarító

(Figyelő, 1996/38. szám)

A Tocsik-ügy néven elhíresült história nem előzmény nélküli. Az önkormányzatok ügyei iránt érdeklődők már 1994 derekától érezhették, hogy nemcsak az érintett állami szervezetek (akkor még ÁVÜ és ÁV Rt.), hanem a bíróságok is elbizonytalanodtak. Több önkormányzat elégedetlen volt az állami vagyonkezelő holding álláspontjával, pontosabban azzal a számítási módszerrel, amellyel az önkormányzatoknak járó vagyonrészek értékét számította.

Ez az elégedetlenség azzal a következménnyel járt, hogy az önkormányzatok bírósághoz fordultak az általuk jogosnak vélt összeg megszerzéséért. Két és fél évvel ezelőtt érezhető volt, hogy a bíróságot is elérte a választási hangulat annyiban, amennyiben óvatosabbá váltak az eljárásokban. Előfordult, hogy egyre távolabbi időpontra tűzték ki a soron következő tárgyalásokat. Nehezen születtek meg az első határozatok is.

A végül megszületett döntések zömmel az önkormányzatoknak adtak igazat. Zömmel, de nem minden esetben. A helyi önkormányzatok ügyeiben olyan ítéletek is születtek, amelyek egyértelműen az állam, pontosabban az ÁVÜ és az ÁV Rt. álláspontját igazolták. Ennek következtében hibás az a mai érvelés, hogy az ÁPV Rt. vezetői megijedtek a precedens értékű ítéletektől, s ezért kezdtek alkudozásba az ingatlanok értékéről. Az ítéletek nem voltak precedens értékűek. Nem egyszerűen születtek meg, s nem voltak egyformák.

Az is zavaró körülmény, hogy felelős vezetők késedelmi kamatot is emlegettek ebben az ügyben. Olvasgatva a törvényeket, nem találtam olyan dátumra, amely határidőt szabna az önkormányzati járandóság kiadására. Így az állami szervezet valójában nem is tudott mulasztani, hacsak nem egy jogerős ítéletet mulasztott el végrehajtani. A rendes ügymenetben semmiféle időbeli kötelezettség, határnap nem állt az ÁVÜ, az ÁV Rt., később az ÁPV Rt. előtt.

A Tocsik-ügy kipattanása óta természetesen foglalkoztat, hogy vajon egy szakértő képes lehetett-e 804 millió forintot érő munka elvégzésére. Biztosan nem egyedül dolgozott. Kik lehettek a munkatársai?

DR. VERPELÉTI SÁNDOR, BUDAPEST

Ajánlott videó

Olvasói sztorik