Gazdaság

A TAKARÉKBANK PRIVATIZÁCIÓJA – Tétova tender

Személyi változásokról és a nemzetközi szabványok szerint készített konszolidált mérleg elfogadásáról döntött hétfőn a Takarékbank rendkívüli közgyűlése. A többségi tulajdonos ÁPV Rt. várhatóan október végéig írja ki a pénzintézet privatizációs tenderét; a Hungária Biztosító vételi szándékai lanyhulni látszanak.

A Takarékbank privatizációs stratégiájával kapcsolatban a többségi tulajdonos csupán támpontokat adott meg. Eszerint a vagyonkezelő – amennyiben saját hatáskörében dönthet a magánosításról – legkésőbb a jövő év első negyedéig szeretné a birtokában lévő 65,98 százalékos részvénycsomagot értékesíteni, ezért várhatóan még októberben kiírják az ajánlattételi felhívást – tudtuk meg a közgyűlést követően Hernádi Zsolt vezérigazgatótól. A magánosítás során elsődleges, hogy a befektető mekkora tőkeemelést kíván végrehajtani és milyen ütemezésben. Hernádi szerint a banknak – jóllehet az összes törvényi előírásnak megfelel – sürgősen friss tőkére van szüksége: első lépésben a jelenlegi 1,3 milliárd forintos jegyzett tőkét 2 milliárdra kellene emelni, utána pedig további 2 milliárd forint bevonását látja indokoltnak.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a részvények értékesítése során mekkora hányadot kívánnak juttatni a szakmai és egyéb neutrális befektetőknek. A kisebbségi tulajdonos takarékszövetkezeti integráció mindenesetre amellett teszi le a voksát, hogy a privatizáció során – legalább átmeneti időre – a szövetkezeteknek többségbe kell kerülniük. Az ehhez szükséges 581 millió forint azonban nem áll maradéktalanul rendelkezésre, ezért azt szeretnék elérni, hogy az ÁPV Rt. kedvezményes feltételekkel – legfeljebb 300 millió forint készpénzért – juttasson az állami részvényekből a szövetkezeteknek.

Az azonban kérdéses, hogy a külföldi befektetők hajlandók lesznek-e kisebbségi tulajdont szerezni a bankban. Információnk szerint a Takarékbank iránt érdeklődő három befektető (az osztrák Girocredit, a német DG Bank és a Hungária Biztosító) közül ezt csupán a német pénzintézet jelezte, a személyi kapcsolatok miatt is befutónak tartott osztrák Girocredit viszont azonnal többségi tulajdont szeretne. Vélemények szerint ennek is betudható, hogy a szakmai befektetők mellett színre lépett Hungária Biztosító időközben felhagyott a bank előzetes átvilágításával. Érdeklődésünkre a társaságnál hivatalosan csak annyit közöltek: pillanatnyilag egyetlen bank megvásárlásával sem foglalkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik