Gazdaság

SZERZŐDÉS AZ OROSZOKKAL – Srófolt árak

Mostanában zajlanak Magyarország és Oroszország között a villamosenergia-szállítási keretszerződés meghosszabbításáról szóló tárgyalások. A Figyelő értesülése szerint az orosz szállítók az eddigi, a világpiacihoz mérten kedvezőnek nevezhető árat emelni kívánják, ha nem jutnak szerephez a magyarországi villamosipari privatizáció következő szakaszában. Az oroszok készek lennének villamos energiát szállítani az államadósság elszámolásának keretében. A tárgyalások körülményeiről, az orosz fél elképzeléseiről a ROSZENERGOATOM Rt. főosztályvezetője, az atomenergetikai szektor felelőse, Anatolij Dikov nyilatkozott lapunknak.

Az orosz energiaszállító cégeket nem zavarja a Magyarországon lezajlott energetikai privatizáció, inkább foglalkoztatja őket, hogy milyen kapcsolatrendszer alakul ki az MVM Rt. és a regionális szolgáltatók között – jelentette ki bevezetőjében Dikov. A ROSZENERGOATOM azt tartja elsőrendű érdekének, hogy az MVM Rt. fizetőképes partnerként hosszú távon működjön együtt az orosz energiaszállítókkal. A fizetőképesség emlegetése után lapunk megkérdezte: tartozik-e az MVM Rt. vagy a Paksi Atomerőmű Rt. az oroszországi szállításokért? A főosztályvezető azzal tér ki a válasz elől, hogy nincs hatásköre választ adni, s mint kiderült, ez a válasz nem jelentette azt, hogy nincs információja magyar tartozásokról.

A Figyelő rákérdezett: dédelgetnek-e olyan tervet Oroszországban, hogy az onnan szállított villamos energiát az MVM Rt. megkerülésével – amint azt a gázüzletben a Panruszgáz tervezi a Mol Rt. kihagyásával -, a regionális szolgáltatóknak adnák át? Dikov szerint ez technikailag nem lehetetlen, de oly nagy befektetést igényel, amit meg kellene és lehetne spórolni egy jó szállítási szerződéssel az MVM Rt. és az orosz szállító között. A Panruszgáz példájára válaszul elmondta: hasonló megoldást már alkalmaznak például Belaruszban, s nem kizárható, hogy magas állami szinten ajánlatot tesznek a magyaroknak egy hasonló konstrukcióra. Az orosz energiarendszer technikailag kész egy ilyen szállításra.

Az orosz fél figyelemmel kíséri a magyarországi energiaár-emelési fejleményeket. Nyilván fontos, hogy a magyar piaci áremelésre hogyan reagál a külföldi szállító. Dikov óvatosan fogalmazott: várhatóan az orosz belpiaci áremelkedéssel együtt a külpiaci fogyasztói áremelkedésre figyelnek az orosz szállítók.

Magyarországot foglalkoztatja, hogy az Oroszországból érkező stratégiai fontosságú áruszállítmányok Ukrajnán keresztül érkeznek, s komoly feszültség alakult ki a szállító és a tranzit ország között, ez pedig kockázati tényező. Dikov tudomása szerint az orosz és az ukrán miniszterelnök ezekben a hetekben állapodik meg az energiahordozó-szállítások feltételeiről és elszámolásáról.

Hazánkban az sem mellékes szempont, hogy miként sikerül oldani az Oroszországgal szembeni függőséget az energiahordozók beszerzésében. Az orosz főosztályvezető kifejezte: tudatában van annak, hogy ez kényes téma. Kiemelte viszont, hogy például a Pakson működő reaktorokot orosz nyersanyagra szerkesztették. Nincs példa szerte a földkerekségen arra, hogy egy ilyen rendszerű reaktort át lehetne alakítani más rendszerű fűtőelemek fogadására – tehát a két félnek megegyezésre van utalva. E kényszer tudatában is érdekes, hogy miként értékelik Moszkvában a Paksra is kiterjedő magyar privatizációs terveket. Dikov elsőként azt említette, hogy az atomenergetikai-rendszer biztonságát garantáló, a rendszerért felelős szervezet a legfontosabb. Atombiztonsági garanciát általában nem a technikai kivitelező cégek vállalnak, hanem a felújításban felhasznált berendezések tesztelői, majd pedig a működtetői.

Külön fejezet a magyar és az orosz fél közötti elszámolás. Dikov leszögezte: az atomerőművi fűtőelemeket kizárólag devizában számolják el, a villamosenergia-szállítmányok esetében szóba jöhet az orosz államadósság terhére történő jóváírás. Az utóbbi esetben az államközi megállapodás keretében jöhet szóba például villamosenergia-szállítás, ez pedig nem az egyes cégektől függ. A ROSZENERGOATOM Rt. kész lenne részt venni egy ilyen üzletben, de Dikov bizonytalan volt abban, hogy hol tart az erről folyó kormányközi alku. A moszkvai nyilatkozó azt érzékeltette, hogy véleménye szerint elsősorban a magyar fél tartózkodó magatartása fékezi az államadósság elszámolásának kiterjesztését a villamosenergia-szállítmányokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik