Gazdaság

OROSZ ADÓSSÁGÁTÜTEMEZÉS – EKG és üzlet

admin
admin

1996. 10. 02. 00:00

Üzleti körökben egyre erősebb a meggyőződés, hogy kizárt a visszalépés, és az orosz gazdasági reform Jelcin sorsától függetlenül tovább halad. Ennek első közvetlen jeleként az elmúlt héten fordulat következett be a moszkvai tőzsdén, majd, mint a hét végén bejelentették, a Londoni Klub elfogadta az orosz adósság átütemezését.

Bár az utóbbi hetekben úgy tűnt, az elnök EKG-je mozgatja a moszkvai tőzsdét, egyre több külső szakértő nyilatkozott úgy, hogy Oroszország elkötelezettsége a reformok iránt független az elnök kilététől. Így vélekedett a napokban Sonja Shechter, a Daiwa elemzője és a Merril Lynch oroszországi specialistája, Maxim Shashenkov is. Az üzenetek az események tanúsága szerint nem leltek süket fülekre, és ez a moszkvai tőzsdén is megfordította a hangulatot. Az elmúlt hét keddjén 5, szerdán pedig 7 százalékos veszteséget elkönyvelt moszkvai tőzsdeindex csütörtökön elindult felfelé. A helyi árfolyamnyereség egyébként augusztusban rubelban számolva 135, dollárban pedig 100 százalékos volt.

De a szakértői vélekedéseknél fajsúlyosabb üzenetet is kaptak az orosz piac iránt érdeklődő befektetők. Mint azt a hét végén bejelentették, Oroszország szinte minden magánhitelezője egyenként is jóváhagyta a tavaly novemberi adósságátütemezési megállapodást. A 600 hitelező bank nevében a Deutsche Bank tárgyalt az összesen 25,5 milliárd dollárnyi kereskedelmi adósságról. A hitelezők ebből 24 milliárd átütemezéséhez járultak hozzá. A kamathátralékokkal együtt ez közel 30 milliárd dollárt jelent. A tőketartozást 25 évre, a kamatterhet 7 év türelmi idővel 20 évre ütemezték át. Ez várhatóan további külföldi tőkét vonz Oroszországba, ahova az év első felében 2 milliárd dollárnyi befektetés érkezett a határokon túlról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.