Gazdaság

A LEGOLCSÓBB ÁRAM – Paksról a legkevesebbért

admin
admin

1996. 10. 02. 00:00

A hazai erőművek közül a technológiai előnynek betudhatóan a Paksi Atomerőmű Rt. termeli és kínálja a legolcsóbban az áramot. A szolgáltató cégek számára kötelesség a lehetőség szerinti legolcsóbb forrásból áramot vásárolni, s csak az ilyen lehetőség kimerítése után fordulhatnak a drágábban termelő erőművek felé. 1996 végén Paks is árat emel.

Átmeneti időszakot élünk – kezdte mondandóját Molnár László, a Paksi Atomerőmű controlling főosztályának vezetője. E köztes állapotot az jellemzi, hogy még élnek a régi árképzés bizonyos mechanizmusai, a jelenleg érvényes árak még a korábban kialakult árak differenciált felhasználásával kerültek kialakításra, ugyanakkor az új, várhatóan 1997. január 1-jén életbe lépő árképzési mechanizmus is jogszabályi kihirdetésre került. Az új árképzés a privatizációval összefüggésben igyekszik az árak alakulását átláthatóvá tenni. Ez a szándék fogalmazódott meg a kormány 1074/1995-ös határozatában, amely a villamos energia árszabályozási rendszerét szabja meg 1997. január 1-jétől 2000. december 31-éig. Ez az árképlet gyakorlatilag biztosítja – egy hatékonysági tényező alkalmazása mellett – az ár inflációkövetését. Ezt megelőzően azonban a Magyar Energia Hivatalnak felül kell vizsgálnia a ’95-ös költségeket és az elemzés alapján az árképzés indokolatlan elemeit ki kell szűrnie, kialakítva ezzel egy bázisárat. Az új ár alapját adó 1995. évi költségek felülvizsgálatra kerültek több oldalról is (például külső szakértők, APEH), azonban csak minimális összegű tételeket találtak, melyek nem indokoltan jelentek meg a villamos energia költségei között. Jelentős nagyságrendet képvisel azoknak a jövőbeni kötelezettségeknek a költségnövelő hatása, melyeket jogszabály ír elő. Ilyenek például a stratégiai üzemanyagkészlet felállítása, leszerelésre és a nukleáris hulladék végleges elhelyezését szolgáló pénzügyi alap feltöltése, nukleáris kárfelelősségi biztosítás költségei és a befektetőknek kiígért 8 százalékos tőkearányos nyereség. Ezt a bázisárat kellett volna idén október 1-jétől bevezetni, – azaz árat emelni – ám amint ismeretes, a kormány úgy döntött, ezt elhalasztja, s csak jövő év január 1-jén vezeti be. Tehát ’97. január 1-jétől várhatóan az árképzésben automatizmus lép életbe, melynek működését csak jogszabályban lehet majd megváltoztatni – erre szolgáltathat indokot például a bázisár 3 százalékos változása. “Bár ez a 3 százalék látszólag kicsi határértéknek tűnik, a villamosenergia-termelésnél egy ekkora nagyságrendű eltérés már igen nagy összegeket jelent.” – mondta kérdésünkre Molnár László. A jelenlegi árakat egyébként a 10/1996-os IKM-rendelet rögzíti. Ebben a Paksi Atomerőmű Rt. energiadíját 56,89 fillér/kilowattórában, a rendelkezésreállás díját 27,300 ezer forint/MW/évben határozták meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.