Gazdaság

MULTIPLEX FILMSZÍNHÁZAK – Mozisokk

Az Egyesült Államokban már 15 éve működnek multiplex rendszerű filmszínházak. Magyarországon eleddig ilyen mozi nem létezett, az év hátralévő részében viszont – milliárdos beruházással – négy efféle szórakoztató centrum is létrejön Budapesten. A sort a héten az újjáépített Corvin nyitja.

Több ezer új férőhellyel bővül a fővárosi mozipark az esztendő végéig. Az újjáépített Corvinban, a Váci úti Duna Plazában, a hamarosan kibővítendő Kossuthban és az újpalotai Pólus Centerben – összesen 25 teremmel – négy új multiplex rendszerű filmszínház fogadja majd a látogatókat. A multiplex jelző a legmodernebb hang- és vetítőtechnikát, a moziban egyszerre üzemelő több termet, a székek kényelmét, s a sokirányú szolgáltatást takarja.

Ezen a héten adják át a több mint 550 millió forintos beruházással készült Corvin mozit. A Budapest Film Rt. által működtetett intézmény hat termében, a párhuzamosan futó, 15-20 perces eltéréssel kezdődő vetítéseken egyszerre 1500 néző foglalhat majd helyet. A digitális hangnak és a 140 négyzetméteres hatalmas vászonnak köszönhetően a régió talán legmodernebb moziterme jött ezzel létre. A Budapest Film a beruházáshoz – a saját források mellett – mozihálózata egyes intézményeinek eladásával, illetve hitelfelvétellel szedte össze a szükséges összeget. Port Ferenc, a Budapest Film Rt. elnök-igazgatója úgy véli: a relatíve magas, 460 forintos jegyárak ellenére a Filmpalota teljes beindulása után az általuk üzemeltetett mozikban legalább 30 százalékkal emelkedik majd látogatottság.

A hagyományos mozik nézőszámbővülésére vonatkozó várakozásokat Horváth Ákos, a Flamex vezetője nem osztja, sőt, szerinte a régi típusú filmszínházak jelentős látogatáscsökkenéssel számolhatnak. Az átalakítási munkálatok a Flamex tulajdonában lévő Kossuth moziban is hamarosan megkezdődnek. A Figyelőnek nyilatkozva a Flamex-vezető nem kívánt részleteket elárulni a több mint 300 millió forintos beruházás forrásáról, a cégnél mindenesetre hároméves megtérüléssel számolnak. A filmszínházat – amely a multiplexmezőnyben a legtöbbféle digitális hangtechnikát vonultatja majd fel – négytermessé bővítenék, sőt, amennyiben a piaci helyzet megengedi, további két új termet is kialakítanak. Horváth Ákos elismeri, hogy a Kossuth – mivel a többiek hamarabb indulnak – lépéshátrányba került, ám szerinte a versenyben mellettük szólhat, hogy mozijuk viszonylag jól megközelíthető helyen, a városközpontban található. Ami a jegyárakat illeti, szerinte ezekben nem lesz igazán kiélezett a verseny, mivel nagyságukat elsősorban a forgalmazó szabja meg.

A multimplex-mozik megjelenésével valószínűleg több kültelki, illetve autós mozit is be kell majd zárni. Az Újpalotán épülő Pólus Center körzetében például 5-6 autósmozi is található, ezek elől az új centrum minden bizonnyal elvonja majd a nézőket. A várhatóan novemberben megnyíló Pólus áruházban hattermes, másfélezer embert befogadó mozi-komplexum épül. A bevásárlóközpontban működő filmpalota egyik tulajdonosa egyébként – a Gránit Pólus mellett – az a torontói székhelyű Cineplex Odeon Corporation, amely egyike Észak-Amerika legnagyobb mozi-üzemeltetőinek, s egyebek közt 42 százalékos részesedéssel bír az MCA szórakoztatóipari konszernben.

A Váci úti Duna Plazában közel félmilliárd forintos beruházással ugyancsak hatalmas kapacitású, 1800 látogatót befogadó, 9 termes mozipalota épül. Az intézmény létrehozói az InterCom, illetve a Village Roadshow Group. Ez utóbbi elsősorban Ausztráliában és Új-Zélandon, valamint a Távol-Keleten működtet filmszínházakat. A Duna Plaza mozi létrehozói a leendő bevásárlóközpont nagy látogatottsága, illetve a metró közelsége miatt bizakodnak a mihamarabbi megtérülésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik