Gazdaság

MHB-PRIVATIZÁCIÓ – Kérőváltás

A Citibank a Figyelő értesülései szerint mégsem ad be pályázatot a Magyar Hitel Bank (MHB) megvételére. Nem marad azonban tengerentúli kérő nélkül a jelenleg az állam többségi tulajdonában lévő pénzintézet: információink szerint az egyik vezető amerikai bank, a Bank of America már hivatalosan is jelezte vételi szándékát.

Az MHB értékesítésére kiírt zártkörű, egyfordulós pályázatra való felhívás szeptember 2-án jelent meg (Figyelő, 1996/36. szám). A 45 nap múlva, tehát október 17-én esedékes tenderbontáson a korábban megismert pályázók (a holland ABN Amro Bank, az osztrák Bank Austria, valamint a Creditanstalt) mellé a Figyelő értesülései szerint az utolsó pillanatokban a Bank of America is csatlakozott. Ugyanakkor a szintén amerikai központú Citibank – nem kizárt, hogy egy ésszerű kompromisszumot követően – mégsem száll versenybe. Bár a pályázati felhívás nem tartalmaz vételárat, csupán azt, hogy a nyertesnek kötelezettséget kell vállalnia az MHB alaptőkéjének felemelésére, a kérők névsora a bank részvényeinek névérték feletti értékesítésével kecsegtet.

A Bank of America 1904-ben San Franciscóban alakult, s ma közel kétezer bankfiókot működtet a világ 36 országában. A 95 ezer alkalmazottat foglalkoztató társaság 1996 második negyedévét több mint 241 milliárd dolláros mérlegfőösszeggel zárta, ami mintegy 10 milliárddal haladja meg az elmúlt év végit (lásd táblázatunkat). Pedig az 1995-ös év immáron a hatodik volt a BankAmerica számára növekedést hozó esztendők sorában. A sikert a cégnél úgy értékelik, hogy az a ‘90-es években útjára indított franchise rendszer eredménye.

Az idei első félév további gyarapodást hozott, a második negyedév adózott nyeresége például 12 százalékkal haladta meg az előző év ugyanazon időszakának eredményét. Ebben elsősorban a hatékonyabb költséggazdálkodás játszott közre, valamint az, hogy a bank mind nagyobb figyelmet fordít hiteleinek minőségére – vélik a banknál. Az Egyesült Államokban a Bank of America tulajdonában áll a legnagyobb ATM-hálózat és annak mintegy 6800 egysége. A bank erejét és méreteit ugyancsak jellemzi, hogy kereskedőinek kezén naponta 60 milliárd dollár fordul meg, s munkatársai minden nap több mint 20 millió csekket dolgoznak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik