Gazdaság

MKB-OFFENZÍVA – Vezetési ismeretek

A Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) 1996 első felében is folytatta az utóbbi években jellemző offenzív üzletpolitikáját, így nem lesz különösebb akadálya a bank tavaszi közgyűlésén beígért eredményességi mutatók elérésének. A pénzintézet a külföldi terjeszkedést is fontolgatja.

Az MKB kinőtte Magyarországot – állítja Erdei Tamás vezérigazgató. A pénzintézet közép- és kelet-európai regionális tervei szerint akár már az idén sor kerülhet egy banki érdekeltség megszerzésére. Az ügyletet előkészítő tárgyalások állítólag meglehetősen előrehaladott szakaszba jutottak.

A terjeszkedési terveket alátámasztja, hogy az év első felében a nemzetközi pénzpiacokon tovább erősödött a bank jelenléte – kihelyezőként és hitelfelvevőként egyaránt. A hosszú lejáratú projektfinanszírozásban betöltött vezető szerep mutatkozott meg a közelmúltban felvett hitel feltételeiben is. (Az 55 millió dolláros, ötéves lejáratú szindikált hitel után mindössze 35-40 bázispontot kell fizetni az irányadó londoni bankközi kamatláb felett.)

A hazai üzleti aktivitás bővülését tükrözi a bank piaci részesedésének növekedése az idei év első hat hónapjában. 1995-ben az MKB az éven belüli vállalati hitelek 7,5 százalékát folyósította, az idei év első felében viszont már a 9,7 százalékát. A devizahitelezés területén piaci részesedése 16 százalékos volt. A vállalati betéteknek pedig a tavalyi 7,2 százalékkal szemben június végén már a 7,7 százalékát tudhatták magukénak. A devizafizetési forgalom 48 százalékkal, a belföldi forintfizetési forgalom pedig 55 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának hasonló értékeit. Az adózás előtti eredmény 1996 első felében megközelítette a 4,3 milliárd forintot, ez a céltartalék-képzési igény további jelentős mérséklődése következtében 33 százalékkal haladta meg az elmúlt év hasonló időszakának mintegy 3,2 milliárdját.

Ezekkel az adatokkal az MKB vezetői még akkor is elégedettek, ha a mérleg szerinti eredmény valamelyest visszaesett. E tény mögött ugyanis sajátos ok húzódik meg: a banknak a korábban a Magyar Nemzeti Bankhoz tranzitált ügyletei utolsó tételének lejárat előtti visszafizetése, melynek csökkentő hatását az üzleti expanzió részben kompenzálta. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a tranzitált tételek nélkül számolt üzleti állományok összevetése, amelyek az előző év azonos időszakához képest 32 százalékkal emelkedtek.

Az idén tapasztalható ádáz banki kamatverseny egyik élharcosának éppen az MKB bizonyult, olyannyira, hogy szeptember 9-től immár 24,5 százalékra leszállított prime rate-jük e héten a legalacsonyabbnak számított. Piacvezető pozíciójukat a későbbiekben is szeretnék megtartani. A vezérigazgató szerint egyébként a kamatok lassan kezdik elérni azt a szintet, hogy egyre kifizetődőbbek legyenek a középlejáratú befektetések. Ebben a bank fiókhálózatának lehet jelentős tennivalója – az egységek száma az év végére várhatóan 19-re emelkedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik