Gazdaság

APEH-BEVÉTELEK – Semmi különleges

Szeptember közepétől különleges ügyosztály kezdi meg működését az APEH-nál; főleg a hivatalon belüli szabályok betartására figyel, de hozzá tartozik az összeférhetetlenségi viszonyok vizsgálata, s részt vesz majd a legnagyobb adóügyek kivizsgálásában is. Az ez évi adóbevételek eddig az időarányosnak megfelelően alakultak.

A költségvetés bevételi számai igen feszítettek – véli Pitti Zoltán, az APEH elnöke. Ennek ellenére az adóbevételek az év első nyolc hónapjában az időarányosnak megfelelően alakultak: az adóhatóság által beszedendő 1425 milliárd forintnyi éves előirányzat 62 százaléka, 880 milliárd forint teljesült augusztus végéig. Ez némileg kedvezőbb a tavalyinál. Az összbevételeken belül meghaladták az időarányos szintet a személyi jövedelemadó-bevételek, ugyanakkor a társasági adóban van némi elmaradás. Egész évre ugyanis 100 milliárd forint bevételt terveztek, s ebből augusztus végéig csupán 45 milliárd forintot szedtek be. Emiatt azonban nincs ok aggodalomra, hiszen a társaságiadó-bevételek jelentős részére mindig decemberben tesz szert az államkassza. Az áfa-bevételek is némileg alacsonyabbak az időarányosnál – ez vélhetően a belső fogyasztás csökkenésével, illetve az export növekedésével függ össze.

Pitti Zoltán arról is beszámolt, hogy – minden ellenkező híresztelés ellenére – ebben az évben tovább nőtt a vállalkozások száma. Tavaly december végén a KSH még csak 668 ezer működő vállalkozást tartott számon, idén augusztusban már 720 ezret. Az egyéni vállalkozók száma a 418 ezerről 439 ezerre emelkedett, s a társas vállalkozások száma is több mint 30 ezerrel nőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik