Gazdaság

WASHINGTON ÉS AZ EMU – Felemás érzések

A Bill Clinton vezette amerikai kormányzat hivatalosan támogatja Európa monetáris és politikai integrációját, a klisék mögött ugyanakkor kevés a tényleges tartalom – olvasható a frankfurti székhelyű Deutsche Bank gazdasági-pénzügyi elemzések készítésével foglalkozó kutatóintézete, a DB Research GmbH. legfrissebb tanulmányában.

Az amerikai nagyvállalatok felemás érzésekkel figyelik az európai valutaunió, az EMU létrehozásával kapcsolatos terveket. Az egységes európai valuta bevezetése nyomán egyrészt könnyebbé és olcsóbbá válnak majd az “öreg kontinenssel” lebonyolított pénzügyi tranzakciók, másrészt viszont az exportorientált vállalatok attól tartanak, hogy a valutaunió létrejötte után a dollár árfolyama a magasba lendül, ennek nyomán romlik az amerikai export versenyképessége, s a külföldön befektetett tőke nyereséghozama is csökken.

A Deutsche Bank szakértői szerint az euróval kapcsolatos legátfogóbb, egyben legtárgyilagosabb amerikai elemzés Peter Kenen nevéhez fűződik. Kenen úgy látja, hogy különösen egyes fejlődő országokban, valamint Közép- és Kelet-Európában fokozott kereslet lesz a közös európai valuta iránt, így az euro kevésbé fogja betölteni a tartalékvaluta szerepét, mint az EU-tagországok jelenlegi valutái. A hosszabb távon jelentkező következményeket ma még persze nehéz lenne megjósolni, Kenen mindenesetre párhuzamot von a dollárnak a Bretton Woods-i rendszer összeomlása utáni szerepével, amikor rövid visszaesés után a dollár tartalékvaluták közötti részesedése 62-65 százalék között stabilizálódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik