Gazdaság

ÁLLJA A SARAT A MÁRKA – Monetáris enyhülés Európában

A piacok megkönnyebbüléssel fogadták a német jegybank múlt heti kamatlazítását, amelynek nyomán több európai központi bank is hasonló lépésre szánta el magát. A várakozásokkal ellentétben a márka számára csak átmeneti megrázkódtatást okozott a pénzpiaci hozamokat meghatározó repokamat 0,3 százalékos módosítása. A csütörtöki árfolyamvesztés után pénteken ismét felfelé indult a német valuta árfolyama mind a dollárral, mind pedig a fontosabb európai valutákkal szemben.

A Bundesbank február eleje óta nem nyúlt a legfontosabb kamatlábhoz, amelynek 3 százalékra való mérséklését most az infláció kedvezőbb alakulása, valamint a kiáramló pénzmennyiséget jelző M3-as mutató csökkenése tette lehetővé. Ez utóbbi mutató a májusi 10,5 százalékot követően júniusra 9,6 százalékra, majd júliusban 8,6 százalékra süllyedt. A Bundesbank döntése egyedül a mérték tekintetében lepte meg a piacokat, amelyek csak 0,2 százalékos repokamat-csökkentésre számítottak. A lépést ugyanis minden elemző biztosra vette, miután az ortodox monetáris politikát folytató, nem elsősorban a reálgazdasági folyamatokat, hanem inkább a technikai feltételeket szem előtt tartó Buba számára az említett statisztikák javulása nyomán megnyílt a mozgástér. Eközben elemzők némi malíciával jegyzik meg, hogy a német konjunktúrajavulás “észrevétlen” maradt a monetáris irányítók számára.

A múlt hét elején egyébként a tengerentúlon is tanácskoztak a pénzügyi hatóságok. A Fed ülése előtt azonban már szinte bizonyos volt, hogy az USA-ban nem lesz szükség a megelőző hónapokban több szakember által is szükségesnek tartott kamatszigorításra. A júliusi statisztikák arról tanúskodnak, hogy távolodik a gazdaság túlpörgésének veszélye. Ugyanakkor a még mindig meglehetősen deficites amerikai külkereskedelmi mérleg is ellentmond a dollárnak esetleg túlzott lendületet adó kamatemelésnek.

A német kamatcsökkentés nyomán a dollár árfolyama július közepe óta nem látott magasságba, 1,4960 márkára emelkedett, majd pénteken Frankfurtban piaczáráskor 1,48 márka alá süllyedt az árfolyam.

Más európai jegybankok is kihasználták a német kamatcsökkentés adta lehetőséget. Így a francia, a belga, a holland és az osztrák monetáris politika irányítói is lazítottak a kamatgyeplőn. Az események kedvező fogadtatásra leltek a részvénypiacokon: az árfolyamok mind Európában, mind pedig a tengerentúlon emelkedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik