Gazdaság

Igék és árak

admin
admin

1996. 08. 28. 00:00

NAGY KORMÁNYZATI ENERGIA-KISÜLÉST eredményezett az energiaár-emelés körüli vita, amelyben szakmai és politikai érvek csaptak össze. Az emelést januárra halasztó kormánydöntést már sejteni engedte Dunai Imre ipari miniszter lemondása, akinek asztaláról a szakmai érveket lesöpörték a politikai megfontolások. A tárca új vezetőjének a miniszterelnök Suchman Tamást jelöli, akit támogat az MSZP elnöksége és parlamenti frakciója is. A nagy politikai étvágyú, privatizációért felelős miniszter nem szívesen hagyná másra a magánosítást, így legszívesebben átvinné annak felügyeletét az IKM-be, amiben ugyancsak támogatja a szocialista frakció. Egyik lehetséges riválisát, az emelkedő csillagú Karl Imrét mással jutalmazzák (vagy büntetik): ő lesz az energiaár emelését előkészítő kormánymegbízott.

SAROKBA SZORÍTOTTÁK A PÉNZÜGYMINISZTÉRIUMOT a tervezett vizitdíj ügyében, ami a választások előszeleként szaporodó “hangulatjavító döntések” ismeretében nem is csoda. A PM szükségesnek tartaná a vizitdíj bevezetését, amitől közel tízmilliárd forinttal többet remélne az egészségbiztosító kasszájába. A népjóléti tárca viszont határozottan ellenzi a javaslatot, és most már társat talált a szocialista frakcióban is, amelynek vezetője ugyancsak a bevezetés ellen foglalt állást.

A NYUGDÍJBIZTOSÍTÓ IS PÉNZT KERES: a vizitdíjtól remélt pénz harmadára tart igényt a kaszinók bevételeiből, amiért azok a borravaló után nem fizettek járulékot. A pénzügyminiszter ennek ellenére 2,5 évvel meghosszabbította a kaszinók koncessziós engedélyét – azzal a kitétellel, hogy ha valóban fennáll a nyugdíjbiztosító követelése, akkor az alapot ad a koncessziók rendkívüli felmondására.

ÚJABB AGRÁRTÁMOGATÁSI PÉNZEK után néz a Földművelésügyi Minisztérium, mivel a jelenlegi keretek novemberig győzik csak a kérelmeket. Az idei költségvetés 81 milliárdot hagyott jóvá az agrártámogatásokra, azonban ebből 12 milliárdot lenyeltek a tavalyról áthúzódó kötelezettségek. Bár az agrártárca most az eredeti kereten felül hétmilliárdot kapott a kormánytól, és ehhez átcsoportosítás révén még 3,5-et hozzátett, további milliárdok hiányoznak a támogatási kasszából. A szűkösség már csak jövőre lehet nagyobb: 1997-re az FM 101 milliárdot szeretne, a PM 85-öt adna, a termelők pedig 127-130-at kérnének.

A MAGYAR KATOLIKUS PÜSPÖKI KAR, ha pénzt nem is, legalább igét osztott: váratlan hosszúságú és tartalmú körlevéllel lepte meg az országot. A hetvenoldalas anyag egy fejezetet szentel a gazdasági helyzet értékelésének és az ajánlások megfogalmazásának. A körlevél megállapítja, hogy a piacgazdaság motorja az ésszerűen gazdálkodó, beruházásokra, fejlesztésre törekvő, de a fogyasztók, a munkavállalók és a környezet iránt is felelős vállalkozó lenne. Ennek azonban nem sok jelét látják a püspökök, akik szerint a gazdaság legfontosabb hatalmi pozíciói részben a feketegazdaság üzletembereinek kezében vannak.

ÚJABB KÖZTESTÜLETI FUNKCIÓKÉRT KIÁLTANAK A KAMARÁK, amelyekre a kívánatosnak tartott felelős vállalkozások kialakulásában fontos szerep hárulhatna. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetői most esélyt látnak arra, hogy megállapodjanak a kormányzattal az egyéni vállalkozói engedélyek kiadásáról. Kedvező végkifejlet esetén az engedélyeket jövőre már nem az önkormányzatok jegyzői, hanem a területi kamarák adnák ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.