Gazdaság

TULAJDONOSVÁLTÁS A GLÓRIÁNÁL – Megkoronázott közgyűlés

Pontosan 51 százalékos tulajdonrésszel fogott bele a Glória Biztosító múlt heti rendkívüli közgyűlésébe a Swiss Life. Tulajdonhányada még aznap elérte a 96,2 százalékot, majd napnyugtára újra 51 százalékra apadt.

Az alaptőke leszállítása és újbóli felemelése szerepelt a Glória Swiss Life Svájci-Magyar Biztosító Rt. múlt heti rendkívüli közgyűlésének napirendjén. Az 1995-ben a megelőző évi veszteség tízszeresét, 380 millió forintos deficitet elszenvedett társaságnál az egymilliárd forintos alaptőkét egy csapásra 200 millió forintra apasztották, majd azon melegében újra egymilliárdra emelték. Tette ezt pedig a főrészvényes svájci biztosító, aki így 800 millió forintért további 39,2 százalékos tulajdonhányadhoz jutott a már meglévő 51 mellé. Ezenközben a biztosító öt évvel ezelőtti alapításakor 33 százaléknyi tulajdont birtokló, a Swiss Life tavalyi színrelépésétől pedig 14 százalékos részvénycsomaggal rendelkező Mezőbank hányada 2,8 százalékra zsugorodott. Az Iparbankház hányada 16-ról két lépésben 5 százalékra csökkent, majd az Országos Betétbiztosítási Alaphoz elszármazott részesedése 1 százalékra “kerekedett”.

Hasonlóképpen járt az alapító olasz Mare Assicurazioni is. A pakettjét az elmúlt öt évben akkurátusan fogyasztó cég részesedése így a kezdeti 51 százalékról a rendkívüli közgyűlés végére 3,8 százalékra apadt. A Glóriába 1993-ban 11 százalékkal beházasodott portugál Imperio de Seguros tulajdonrésze egyúttal 2,2 százalékra csökkent. De csak néhány pillanatra: a közgyűlést követően ugyanis a két mediterrán tulajdonos azonnal eladta összesen 6 százalékos részesedését a Swiss Life-nak. Az ügylet kondícióit a Glóriánál nem kívánták nyilvánosságra hozni.

Ezzel azonban a nap korántsem ért véget. Az immáron 96,2 százalékkal rendelkező Swiss Life újabb szerződésre adta a fejét, és 45,2 százalékot eladott a Wiener Städtische Versicherungnak. Az osztrák biztosító egyúttal befizette az aznapi 800 millió forintos tőkeemelésből rá jutó részt. Arról, hogy a vételár mennyit tett ki, megint csak nem szól a fáma. A tulajdonosváltás miértjéről is csak annyiban, hogy a két társaság néhány százalék erejéig egymásban is tulajdonos, a Csehországban és Szlovákiában is biztosítóval rendelkező Wiener Städtische pedig a Swiss Life hálózatának ausztriai tagja. Az osztrák cég “esetleges” magyarországi múltjáról, illetve annak “életbiztosítási szerződésállományban materializálódott emlékéről” a Glória nem tud – mondta kérdésünkre Hanák Gábor, a biztosító vezérigazgatója. Ismeretük arról van, hogy a Wiener Städtische 1991-ben azt valóban bejelentette – és erről az Állami Biztosításfelügyeletet is értesítette -, hogy a nevében, de a tudta nélkül egy biztosítási bróker kalóz-életbiztosításokat kötött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik