Gazdaság

TŐZSDÉN A HORIZON-MULTIPLAN – Erősítő gyakorlat

A Horizon-Multiplan Rt. múlt héten bevezetett részvényével egy magas technológiai értékkel és ígéretesnek tűnő piacokkal rendelkező kis cég részvénye jelent meg a nyilvános tőkepiaci forgalomban. A remények szerint komoly növekedés előtt álló társaság papírja a kockázatkedvelő befektetők célpontja lehet.

Az összesen huszonnégy munkatársat foglalkoztató Horizon-Multiplan Kutatási és Fejlesztési (HM) Rt. a tőzsdei kibocsátók új “mini kategóriájának” első képviselője. A néhány hónappal ezelőtt részvénytársasággá alakult vállalkozás mindössze 1,6 milliárd forintos kapitalizációjával a legkisebbek közé tartozik a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A múlt heti tőzsdei premiert a HM-részvények nyilvános kibocsátása előzte meg, amelynek során a forgalmazó Hofmann Schneider Értékpapír Kft. 1,2 millió, 15 forintos névértékű papírt kínált fel a nagyközönségnek 154 forintos kibocsátási áron.

A gyógyhatású készítmények, mindenekelőtt a Humet-R nevű általános erősítőszer fejlesztésével és előállításával foglalkozó HM a cégvezetés reményei szerint komoly növekedésnek néz elébe. A homogenizált tőzegből nyert huminsav segítségével gyártott Humet-R-t Magyarország mellett Szlovákiában, Svédországban, Oroszországban és Ukrajnában jegyezték már be gyógyhatású készítményként, élelmiszer-kiegészítőként, illetve gyógyszerként. A HM a piacok bővítése mellett dolgozik azon, hogy a szirup formában forgalmazott termék kenőcs alakban való értékesítésének lehetőségét is megteremtse.

Az április 30-i részvénytársasággá alakulással egy időben a tulajdonosok több mint hatszorosára emelték az addig 25 milliós alaptőkét. Ennek forrása 68 millió forint erejéig a HM addig felhalmozott tőketartaléka volt, 62 millió forintnyi tőkeemelésre pedig a genfi székhelyű Hofmann Schneider Capital S.A. készpénzbefizetése jelentett fedezetet. A negyvenszázalékos részesedést szerző genfi cég négy darab, összesen két és fél millió dollár értékű, 1997. április 30-án lejáró váltót is kiállított a HM számára, melyek közül egy egymillió dolláros fizetési kötelezettségnek máris eleget tett. Erre a kibocsátáskor elkelt részvények ellenértéke adott fedezetet.

A forgalmazó képviselői érdeklődésünkre elmondták: a nyilvános kibocsátáskor a jegyzések 88 százaléka – a Hofmann Schneider ügyfélköréből kikerülő – külföldi, 12 százaléka pedig magyar magánszemélyektől eredt. Az intézményi befektetők viszont kevésbé érdeklődtek a számukra szokatlanul kis alaptőkéjű cég iránt.

A Budapest és Genf mellett Bécsben is irodát fenntartó Hoffmann Schneider ezután háromhavonta szeretne egy-egy néhány százmillió forintnyi alaptőkéjű társaságot tőzsdére vinni. Külföldön bevett gyakorlatnak számít – mondják -, hogy az értékpapír-kereskedő részesedést szerez egy ígéretes kisebb cégben, majd tőzsdére viszi azt. Ez mindenkinek előnyös – így a cég képviselői -, hiszen a bankhitelt nehezen szerző vállalkozások tőkéhez jutnak, az akciót finanszírozó pénzügyi befektetők pedig biztosan számíthatnak arra, hogy később túl tudnak adni részvényeiken.

Az utóbbihoz persze ki kell várni a megfelelő pillanatot. Ez a HM esetében a forgalmazó szerint még nem érkezett el: a pénzügyi befektetők még tartják a papírt, az alapítók ugyanakkor egy szindikátusi szerződésben kétéves eladási moratóriumot vállaltak részvényeikre. Így egyelőre nincsen szükség az árfolyam karbantartására sem – állítják a Hofmann Schneidernél.

A nyilvános kibocsátáskor a HM részvényeinek nem egészen 12 százaléka talált új gazdára. Információink szerint az első néhány tőzsdei kereskedési napon 30-40 ezer darab HM-részvényen adott túl naponta a Hofmann Schneider a BÉT-en. Amennyiben ez az ütem – és ez az árfolyam – marad, a társaság számára nem okoz majd gondot a még nála lévő 28 százalékos HM-pakett értékesítése, s így a kibocsátóval szemben fennálló váltótartozásainak kiegyenlítése sem. A brókercég egyébként szeretné a BÉT-en tartani a HM-papírok forgalmát, amit a külföldi befektetőknek nyújtandó szolgáltatásainak ár-versenyképességével igyekszik megtámogatni.

A tervezett 43 millió forintos idei eredménnyel számolva a HM jelenleg 36-38-as, meglehetősen magasnak számító árfolyam/eredmény (P/E) hányadossal büszkélkedhet. Persze a befektetők így is szép haszonhoz juthatnak, ha a cég piaci terjeszkedésébe vetett remények a következő években igazolódnak. Ellenkező esetben a megtépázott idegzetű részvényesek képezhetnek majd pótlólagos keresletet a Humet-R-re…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik