Gazdaság

New York, Bonn, Budapest

A WALL STREET HULLÁMCSAPÁSAI ELÉRTÉK a Vörösmarty teret. Előbb az orosz elnökválasztás intette óvatosságra a magyarországi befektetőket, majd az amerikai gazdaságról szóló prognózisok hozták el a besszt Budapestre is. Alig egyhetes gyengélkedés után azonban a budapesti tőzsde újra kész a szárnyalásra.

A JEGYBANKI ALAPKAMAT FÉL SZÁZALÉKOS CSÖKKENTÉSE (lásd grafikonunkat) éppúgy nyugtatólag hat a pénz- és tőkepiacokra, mint az infláció lassulása. Májusban az ipari termelői árak “mindössze” 1,7 százalékkal emelkedtek; áprilisban ez a szám még 2,9 százalék volt. A termelői árszínvonalnak az előző év azonos időszakához képest mért növekedése májusra 22 százalékra mérséklődött. Maga az ipari termelés növekszik ugyan, de még mindig nem éri el a tavaly májusi – kiugróan magas – teljesítményt; az 1996-os első öthavi ipari kibocsátás 3,6 százalékkal kisebb, mint a tavalyi azonos időszaké.

A FORINT ÁRFOLYAMÁT NEM ÉRINTI, pusztán technikai jellegű változtatás, hogy az árfolyamszámításhoz használt valutakosárban az ecu-t jövő január elsejétől a német márka váltja fel. Az indoklás szerint az üzletkötéseknél könnyebben kezelhető ez a természetes valuta. A német gazdaság dominanciáját tudomásul vevő kormányhatározat napján a kabinet egyben elfogadta az Európai Unió kérdőívére adandó magyar válaszokat. Működésének félidejében a Horn-kormány ezt a közel háromezer oldalas válaszdokumentumot adhatja át az Unió képviselőinek.

PRECEDENS ÉRTÉKŰ VERSENYBÍRÓSÁGI HATÁROZAT született, amikor egy magánszemély keresetére a bíróság az OTP Bank Rt.-t gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt 50 millió forint bírság megfizetésére, továbbá arra kötelezte, hogy 60 napon belül dolgozzon ki új lakáshitel-konstrukciót. A döntés lényege: nem elegendő a “mindenkori pénzpiaci helyzettől” függővé tenni a hitelkamat mértékét, hanem azt világos számítási szabályok szerint kell közölni a szerződő féllel.

SZÁRNYAL AZ ÖTVENÉVES MALÉV RT., hiszen idén az első félévben 20 százalékkal több utast szállított, mint tavaly az első hat hónapban. A Malév Rt. vezetése az idén 800 millió forintos adózott nyereséggel – azaz a tavalyi négyszeresével – számol. Eközben felröppent a hír: az Alitalia arra készül, hogy eladja Malév-részesedését – ezt azonban az olasz tulajdonos rögtön cáfolta. A nyolcadik éve veszteséges olasz légitársaság tulajdonosa, a köztulajdonban álló IRI holding mindenesetre hathatós alaptőke-emeléssel siet az Alitalia segítségére, miközben a légitársaságnál intenzív és költséges átszervezésekbe kezdtek.

TARTHATATLAN A TB-ÖNKORMÁNYZATISÁG – ez a nézet erősödik a pénzügyi és a népjóléti tárcánál, miközben egyértelművé vált, hogy a tb-alapok összesített hiánya az év végére meghaladja a 40 milliárd forintot. Eközben az ÁPV Rt. igazgatósága arról döntött, hogy – eleget téve törvényi kötelezettségének – októberig további 40-50 milliárd forintnyi állami tulajdonú vagyonrészt juttat a tb-önkormányzatoknak. Eddig – beleértve utolsó döntését – összesen 18 milliárd forintnyi vagyont adott át az ÁPV Rt. a tb-alapoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik