Gazdaság

ÚJABB TAG AZ OECD-BEN – Lengyelország az elitklubban

Csehország és Magyarország felvétele után Lengyelország is sikeresen vette a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által támasztott akadályokat.

Lengyelországnak hasonló területeken kellett számot adnia OECD-érettségéről, mint korábban Magyarországnak, vagyis a nemzetközi szakértők elsősorban a pénzügyi-tőkepiaci liberalizációt, az adózást és a környezetvédelmi gyakorlatot vizsgálták. A pontot az i-re Lengyelországban is a banktitkok szabályozásáról szóló törvény tette fel, amelyet május végén fogadott el a parlament. Mindezen kívül Lengyelországban azon nemzetközi szerződések betartását is górcső alá vették, amelyek a tengerhajózást és a hajóépítést érintik. (Figyelő, 1996/9.).

Az OECD a lengyel makrogazdasági mutatókat elemezve rámutat: a GDP növekedése 1992 óta gyorsuló mértékű, a tavalyi évben pedig elérte a 7 százalékot, miközben az infláció csökken és a folyó fizetési mérleg hiánya sem ró elviselhetetlen terhet a gazdaságra. A külföldi befektetések teljes összege ugyanakkor elérte a 8,5 milliárd dollárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik