Gazdaság

BIZALMI INDEX – Derűrövidlátás

A lakosság elmúlt hónapokban tapasztalt optimizmusa a júniusi felmérés szerint rövid életűnek bizonyult. A lakossági bizalmi index értéke ugyanis júniusban 11 ponttal esett vissza a májusban mért értékhez képest, és ezzel elenyészett a közelmúltat jellemző viszonylagos derűlátás. Az 1000 fős mintának feltett 12 kérdés közül 7 kérdésre adtak pesszimistább válaszokat a megkérdezettek mint egy hónappal ezelőtt, s a többi kérdésnél is legfeljebb csak stagnálás vagy enyhe javulás jelentkezett.

A folyamatosan csökkenő reáljövedelmek miatt a háztartások pénzügyi helyzetére adott válaszokból is ugyanez tűnt ki. A kissé ismét felgyorsult infláció és a hasonló tendenciát jósló előrejelzések hatására a lakosság inflációs várakozásai erősödtek, s a megkérdezettek a jelenlegi infláció ütemét is gyorsabbnak érezték, mint egy hónapja. Mindössze a munkanélküliek számának várható alakulására vonatkozó lakossági válaszok, valamint a lakosság jövőbeni megtakarításait jelző mutató értéke volt kedvezőbb, mint májusban. Ezzel párhuzamosan azonban júniusban visszaesett a háztartások vásárlási kedve, s az év eleji szintre állt be.

A hirtelen kiábrándulás az összes vizsgált csoportot jellemezte. A visszaesés ütemében is csak kisebb eltéréseket találni, a csoportok bizalmi indexeinek szintje között azonban továbbra is jelentős eltérések vannak. A megkérdezettek gazdasági aktivitása szerint képzett csoportok közül az eltartottak várakozásai voltak viszonylag a legstabilabbak, az összes többi csoport indexének értéke visszaesett. A megkérdezett lakóhelyének típusát tekintve nem volt lényeges eltérés a fővárosiak és vidékiek várakozásai között, indexeik értéke gyakorlatilag egy szintre állt be. A válaszadók foglalkozása szerint rétegezve a mintát a vezető beosztásúak tovább tartó, bár a korábbinál jóval bátortalanabb optimizmusa (a munkásokhoz és vállalkozókhoz képest) szembeötlő.

Az EU- és a NATO-csatlakozással kapcsolatos sikeres megbeszélések, valamint a kormányzat utóbbi hetekben közölt ígéretei – amelyek csaknem minden réteget kedvezőbb feltételek közé juttatnának -, rövid távon ismét bizakodóbb hangulatot eredményezhetnek. Ezért a bizalmi index értékében júniusban tapasztalt visszaesést követően némi emelkedés várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik