Gazdaság

JAPÁN GAZDASÁG – Túlzottan egészséges

Huszonhárom esztendeje nem látott lendülettel lépett előre az év első negyedében a japán gazdaság. A napokban a szigetország gazdaságtervező intézménye nyilvánosságra hozta 1996 első három hónapjának véglegesített statisztikáit, amelyek a GDP 3 százalékos gyarapodását jelzik. Ez éves szinten 12,7 százalék körüli növekedést jelent.

A gazdaságtervező hivatal bejelentésére reagálva a jegybank elnöke, Macusita Jassuo kijelentette: nincs szándékukban a monetáris politika módosítása. A diszkontkamatláb szeptember óta 0,5 százalék, ami enyhíti a kétes kintlévőségekkel küszködő japán bankok gondjait. A jegybankvezér bejelentése nem nyugtatta meg a devizapiaci spekulánsokat, akik a japán gazdaság várakozásokat meghaladó előrelépését tanúsító statisztikák nyomán monetáris szigorításokra számítanak. A dollár árfolyama a múlt hét közepén 109,05 jenről 107,60 jenre zuhant vissza.

A japán pénzügyi irányítók nincsenek könnyű helyzetben. Nemcsak a gazdaság élénkülése, hanem a kiáramló pénzmennyiség (M1) veszélyes gyarapodása – májusban 15,6 százalék – is indokolná a kamatgyeplő igazítását. Ugyanakkor a jen további felértékelődése a dollárhoz képest – ami a kamatemelés egyenes következménye lenne – a japán exportot teljesen ellehetetlenítené. Az amerikai dollár 1995. áprilisi mélypontja óta – akkor 1 dollár 79,75 jent ért – a jegybank jó néhány intervenciót hajtott végre a nemzetközi valutapiacokon, hogy az akkori árfolyam mostanra mintegy 35 százalékkal kerüljön magasabbra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik