Gazdaság

FIRENZEI CSÚCS – “Marhabéke”

Nem maradt idő a múlt hétvégi firenzei csúcson az Európai Unió további sorsával kapcsolatos kulcsfontosságú kérdések megtárgyalására, viszont megoldódott a marhaválság. John Major beadta a derekát, és a korábban felajánlott 80 ezer állat levágása mellett további 65 ezer marha kiirtására tett ígéretet.

Firenzében a húsháború lezárása mellett egyetlen igazán konkrét ügyben határoztak a résztvevők, és abban is negatív értelemben. Elvetették ugyanis a brüsszeli bizottság elnöke által beterjesztett programot, amely mintegy 1,2 milliárd ecu-s extratámogatással új infrastrukturális beruházásokat irányzott elő az EU-n belüli munkanélküliség enyhítése érdekében. A résztvevők mindössze általános irányelvekben, a kis- és középvállalatok eddiginél nagyobb támogatásában egyeztek meg. Megerősítették a decemberi madridi csúcs állásfoglalását arról, hogy az Európai Monetáris Unió 1999 év eleji bevezetéséhez szükséges döntéseket csak az 1997 évi gazdasági adatok ismeretében 1998 elején hozzák majd meg.

Az EU-vezetők a maastrichti szerződés felülvizsgálatára, az intézmények működésével kapcsolatos tárgyalásokra egy októberben esedékes rendkívüli értekezleten kerítenek sort.

A Firenzében megszületett megállapodás értelmében az EU fokozatosan föloldja a brit marhahús exporttilalmát. Londonnak már az EU-embargó megszűnése előtt lehetősége nyílik arra, hogy a közösségen kívüli országokba Brüsszel külön engedélyével eladhasson marhahúst.

A tenyésztők a korábban megszavazott 650 millió ecu-n felül további 200 milliós kompenzációra számíthatnak a firenzei megállapodás nyomán. Nagy-Britannia cserébe felhagy az EU munkájának akadályozásával. Az elmúlt időszakban 70 EU-határozatot vétózott meg a londoni kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik