Gazdaság

IMF-TÁRGYALÁSOK – Prevízió

A szokásosnál valamelyest hosszabban, kerek két hétig vizsgálódik Budapesten a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja; a stáb ezúttal hármas céllal érkezett.

Az IMF küldöttsége hétfő óta egyrészt a készenléti hitel-megállapodás kritériumainak teljesülését ellenőrzi menetrendszerűen, azaz éppen három hónappal azután, hogy az “egyezség” létrejött. Másfelől gazdaságpolitikai konzultációt folytat, amelyre – évenként egyszeri esedékességgel – a szervezet alapokmányának IV. cikkelye kötelezi a Valutaalapot. A misszió szándéka harmadsorban a technikai segítségnyújtás (lásd külön írásunkat).

A Valutaalap igazgatósága március közepén hagyta jóvá Magyarország számára azt a hitelcsomagot, amely 23 hónapos – a jelenlegi kormányzati ciklusból hátralévő időszakkal együtt ketyegő – futamidőre és közel 400 millió dollárnak megfelelő SDR-re (különleges lehívási jogra) szól. Amit cserébe kért – 1996-ra az államháztartásnak a GDP legfeljebb 4 százalékát ostromló hiánya, 20 százalékra apadó infláció, kétmilliárd dollárt meg nem haladó folyó fizetési mérleghiány – az utóbbi napok nyilatkozatainak tanúsága szerint remélhetőleg nincs kőbe vésve.

Medgyessy Péter a minap már felvetette, hogy a hiány meghaladhatja a tervezettet, és szóba került az is, hogy a jegybank várható vesztesége, illetve annak központi költségvetési elszámolása mellett is tartható az idei 4 és akár a jövőre számolt 3 százalékos sarokszám. A fogyasztói árak emelkedésére vonatkozó várakozásairól a kutatók után ma már maga a Pénzügyminisztérium (PM) is úgy véli, hogy azok nem válnak valóra. A pénzügyi kormányzat ugyanakkor siet hozzátenni: mindennek korántsem – a Valutaalap szemében elsődlegesen számító – gazdasági folyamatok “eltérülése” az oka, a folyó fizetési mérleg alakulásáról viszont úgymond nyugodt szívvel számolhat be.

A delegáció tagjai – a misszióvezetővé tavaly év végén avanzsált Carlo Cottarellivel, az IMF I. európai főosztályának a vezetőjével az élen – egyelőre kérdeznek. A PM és a Magyar Nemzeti Bank illetékeseinél az idei költségvetés állapotát, a makrogazdasági folyamatokat firtatják, tudakozódnak a növekedési, inflációs, munkanélküliségi adatok felől, és a hallottakat saját modelljeikkel igyekeznek összevetni. Figyelmüket természetesen a Népjóléti Minisztérium és a tb-önkormányzatok – kiváltképp pedig ez utóbbiaknak a tervezettet várhatóan több mint kétszeresen meghaladó éves hiánya – sem kerülik el, még ha azt a költségvetés szufficitje a PM várakozásai szerint ellensúlyozza is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik