Gazdaság

Hitel és világ

HITELBŐL ÉPÍTIK TOVÁBB AZ M-3-AST. Erről állapodott meg a magyar kormány képviseletében Lotz és Medgyessy miniszter egy német konzorciummal (EIB-KfW). A németek 270 millió márkát kölcsönöznek hosszú lejárattal (öt év türelmi idő, majd tizenöt év futamidő) arra, hogy Gyöngyöstől Füzesabonyig érhessen az autópálya.

JAPÁNBÓL IS HITELT VÁRUNK. A napokban Tokióban tárgyalt az ipari tárca politikai államtitkára. A megbeszélések arra is kiterjedtek, hogy japán forrásból újabb Start-konstrukciójú hitelkeretet nyithassanak magyar bankok.

AZ APEH KEGYETLEN ADÓSAIVAL SZEMBEN, az utóbbi héten két alkalommal is közzétette az államnak a legtöbb adóval tartozó cégek és magánszemélyek névsorát. Az adóhatóság fennállása óta először tette meg, hogy konkrét adóalanyra vonatkozó konkrét adózási adatot tárt a nyilvánosság elé.

A SERTÉSHÚSPIACON A ZSEBÉBE A NYÚL AZ ÁLLAM. Két tárca – a földművelésügyi és a pénzügyi – képviselői megállapodtak abban, hogy enyhítve a belpiaci feszültséget, a költségvetésből támogatják az optimális eladási súlyon túlhízott sertések külpiacra juttatását.

A TÚLTERMELÉS JELEI LÁTSZANAK A TEJGAZDASÁGOKBAN. Erről árulkodik, hogy a feldolgozó cégek többsége a hét elején bejelentette: a termelők ne is álmodjanak arról, hogy az évi keretszerződésben foglalt mennyiség időarányos részén felül is megvásárolják a tejet a gazdáktól. A piaci helyzet ilyetén alakulása alapján aligha lehet arra számítani, hogy növekszik az ország szarvasmarha-állománya. (Lásd a grafikont!)

ÚJ FEJEZET KEZDŐDIK A HAZAI PRIVATIZÁCIÓBAN. Az erre utaló jelek közül kiemelkedik, hogy a múlt hét végén kiderült: a koalíciót alkotó két párt gyökeresen eltérően képzeli el az ÁPV Rt. jövőjét. A szocialisták továbbra is kemény, erős állami szuperholdingot tartanának fenn, a szabaddemokraták viszont ilyen holding nélkül képzelik el a jövőt. A privatizációs miniszter időközben elmozdította helyéről az ÁPV Rt. vezérigazgatóját, Lascsik Attilát, s helyére június 1-jei hatállyal addigi helyettesét, Kocsis Istvánt ültette.

A LENGYEL PRIVATIZÁCIÓ IS IRÁNYT VÁLTOTT. Varsóban 1 milliárd dollárnyi működőtőke-importot könyveltek el az év első harmadában. Ez a tétel azonos a két évvel ezelőtti teljes tőkeimporttal, s a hatvan százaléka a tavalyi teljes működőtőke-beáramlásnak. A nemzetközi befektetők körében élénk az érdeklődés a lendületet vett lengyelországi magánosítás iránt.

PRÁGÁBAN SZOMORKODIK KLAUS. A cseh gazdasági átalakulás bársonyos imázsát kialakító konzervatív miniszterelnök pártja ugyan az élen végzett a hétvégi törvényhozási választáson, de szövetségeseivel együtt sem szerzett parlamenti többséget. A kínálkozó lehetőségek: kisebbségi kormányzás változatlan összetételben, koalíciós ajánlat valamelyik baloldali pártnak, esetleg a kormányalakítási tárgyalások sikertelensége után rendkívüli választások. Bármelyik fejlemény után feltételezhető, hogy Vaclav Klaus nem folytathatja változatlan mederben eddigi gazdaságpolitikáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik