Gazdaság

Ki gépen száll fölébe

AZ ORSZÁGGYŰLÉS JÓVÁHAGYÁSA NÉLKÜL éles lőgyakorlaton vett részt Lengyelországban a kecskeméti repülőezred nyolc MIG-29 típusú repülőgépe. Horn Gyula elismerte a “mulasztást”, és arra is ígéretet tett, hogy a jövőben hasonló eset nem fordul elő. Az ellenzék azonban nem éri be ennyivel, és a honvédelmi miniszter fejét követeli. Keleti le is mondott, amit Horn nem fogadott el. A miniszter a miniszterelnökkel egyetértésben megtalálta a felelőst – előbb a nyugdíj előtt álló vezérkari főnök, majd egy helyettes államtitkár személyében. Lapzártakor csapataink harcban állnak.

AZ EGYHÁZAK VAGYONI IGÉNYLISTÁIN, véglegesnek tekinthető adatok alapján, több mint négyezer, összességében 143 milliárd forint értékű ingatlan szerepel. A kormány várhatóan néhány héten belül napirendre tűzi az egyházi ingatlanok rendezésének ügyét, s ekkor dönt arról is, hogy felülvizsgálja-e – részben vagy teljes mértékben – a benyújtott igényjegyzékeket. Az ingatlanrendezésben elsősorban a négy nagy történelmi egyház (katolikus, református, evangélikus, illetve a zsidó felekezet) érintett. A korábban napvilágot látott, erősen hiányos ingatlanjegyzékek pontosítása nyomán kiderült: az egyházak 1755 ingatlant (érték: 80 milliárd forint) természetben kérnek vissza, a többi 2262 épületért összesen 63 milliárd forintos pénzbeli kártalanításra tartanak igényt.

A DAEWOO NYERTE MEG A MAGYAR GÖRDÜLŐCSAPÁGY MŰVEKRE kiírt privatizációs pályázatot, s így megoldódni látszik a patinás cég sorsa. Emlékezetes, hogy az MGM súlyosan eladósodott, és pénzügyi helyzetét csődegyezség alapján hozták rendbe. A dél-koreai társaság a cég részvényeinek 85,6 százalékát szerezheti meg: a Daewoo a megállapodás szerint egymilliárd forintos tőkeemelést hajt végre, s ennek felét fejlesztésre fordítja.

LASSUL A GAZDASÁG NÖVEKEDÉSE, CSÖKKENNEK REÁLKERESETEK az első negyedévben – állapítja meg a KSH jelentése. Az ipari termelés az előző év hasonló időszakához képest 1,6 százalékkal nőtt, az előző negyedévhez képest pedig 2,4 százalékos az emelkedés. Tavaly áprilishoz képest 26,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, a nettó keresetek reálértéke 9,5 százalékkal csökkent.

A KORMÁNY SZÜKSÉGESNEK TARTJA A KÖLTSÉGVETÉSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSÁT – hivatkozván a médiatörvény végrehajtására és a privatizációs bevételek felhasználására. A javaslatot a pénzügyminiszternek július 15-ig kell a kormány elé terjesztenie. Ugyancsak a pénzügyminiszter kapta azt a feladatot, hogy szeptember 30-ig készítsen előterjesztést a rádió és tévé üzembentartási díjak beszedéséről.

NINCS KONSZENZUS AZ ÚJ MÉDIAELNÖKÖK SZEMÉLYÉRŐL, sőt a tévé esetében esély sem mutatkozik arra, hogy a kurátorok május végéig megállapodjanak a kérdésben. A rádiónak talán lesz nyárra új elnöke, ám az MTV esetében valószínűleg új pályázatot kell kiírni. A kuratóriumi elnökségeknek úgy kell meghozniuk döntésüket, hogy a négy kormánypárti és a négy ellenzéki delegált közül hatnak egyet kell értenie a javasolt személlyel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik