Gazdaság

BUDAPESTI ÁRUTŐZSDE – Színesedő paletta

Május 16-tól svájci frankkal is üzletelhetnek az alkuszok a Budapesti Árutőzsdén, ami annak alacsony kamatai miatt joggal keltheti fel a spekulánsok érdeklődését.

A svájci frank felvételével már hét deviza tarkítja a BÁT termékpalettáját. A helvét deviza ez idő tájt jellemző 1,90-1,95 százalék körüli kamata és a forint 15-16 százalék körül várható éves leértékelése mellett még mindig 5-6 százaléknyi a hozamrés az állampapírok jelenlegi 24 százalék körüli hozamával összevetve, ami miatt a svájci frank a spekulánsok körében okkal számíthat népszerűségre.

A jelenleg 118 forint körüli frankárfolyamból és a 24 százalékos forintkamatokból kiindulva egy év múlva a befektető vagyona frankonként 146,30 forintra gyarapszik, ha forintban kamatoztatja a pénzét. A kamatparitás elve miatt ez megegyezik a svájci frank kamattal növelt értékével, amiből kiszámítható a frank jövő májusra érvényes határidős ára (143,50 forint). A pénzügyi kormányzat által meghirdetett havi 1,2 százalékos csúszó-leértékeléssel és kétszázalékos kamattal számolva viszont egy év múlva egy jelenlegi frank csupán 138,90 forintot ér jövőre. Amennyiben sikerül a határidős piacon 143 forintért eladni a frankot, egy év alatt frankonként akár négy forintos nyereségre tehetünk szert. A frankonként három forintos alapletétet és a brókercégtől függő 1,5-2,5 ezrelékes jutalékot szem előtt tartva tehát tisztes – mintegy százszázalékos – haszonnal kecsegtet egy eladási pozíció nyitása.

A kimondottan csábító nyereséggel természetesen nem csekély kockázat párosul, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. A számítás során feltételeztük, hogy nem változik a pénzügyi kormányzat leértékelési politikája, azaz havonta legfeljebb 1,2 százalékkal értékelik le a forintot. A svájci frank határidős forint-árfolyamait a nemzetközi pénzpiacok keresztárfolyam-változásai is kedvezőtlenül befolyásolhatják. Bár a frank jelenlegi gyengélkedése az eladásban utazók malmára hajtja a vizet, a trend bármikor megfordulhat. (Az utóbbi időben több szempontból átértékelődött a svájci frank szerepe a nemzetközi pénzpiacokon. Korábban előszeretettel tartották az egyes országok jegybankjai devizatartalékuk egy részét ebben a pénznemben, az utóbbi időben viszont a frank a spekulánsok körében vált egyre divatosabbá, miközben tartalékvaluta jellege is csorbát szenvedet a márkával és a jennel szemben.)

A kockázati tényezők között kiemelt szerepe van a forint ingadozásának az intervenciós sávon belül, mivel ez idő tájt a sáv alján tanyázik nemzeti valutánk jegyzése. A Magyar Nemzeti Bank által +/- 2,25 százalékban meghatározott sávon belül bármikor felfelé indulhat a forint ára, azaz 5-6 forintot is elmozdulhatnak felfelé a frank határidős jegyzései.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik