Gazdaság

BIZTONSÁGI HÁTTÉR

A bankműveletekre érvényes mutatók nem alkalmasak a befektetési, értékpapír-műveletek biztonságának ellenőrzésére, illetve mérésére. A bankműveletek kockázata az, hogy a bank adott pillanatban likviditása – a hosszabb távon lekötött eszközök miatt – alacsony szintje okán nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. Az értékpapír-kereskedelem rizikója viszont piaci természetű: a hirtelen, rövid idő alatt bekövetkező nagy ár-, árfolyam- és kamatingadozások lehetősége. Ennek megfelelően eltérőek a két tevékenységre vonatkozó előírások.

A brókercégeknek a bankoknál jóval nagyobb összegű tőkére van szükségük, hogy ki tudják védeni az említett nagy és hirtelen piaci ingadozásokat.

Az EU az értékpapírügyletek bizonyos hányada felett az úgynevezett Tőke-megfelelési direktíva (CAD) -előírások alkalmazását tette kötelezővé, 1996. január elsejétől. Méghozzá kettős céllal: ez egyrészt biztonsági hátteret képez a befektetési szolgáltatást nyújtó cégek letelepedési szabadságához, másrészt arra is szolgál, hogy a bankok és a befektető cégek versenyének feltételeit kiegyenlítse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik