Gazdaság

ÁRAMSZOLGÁLTATÓK AZ EU-BAN – Hamarosan piacnyitás

Júniusban újból találkoznak az európai energiaügyekért felelős miniszterek, akik múlt heti brüsszeli megbeszéléseiken mindössze abban értettek egyet, hogy mihamarább meg kell nyitni az Unión belül a határokat az energiaipari konkurencia előtt is. A 15 országot képviselő miniszterek reményüket fejezték ki, hogy másfél hónap múlva lezárhatják a csaknem kilenc éve húzódó tárgyalássorozatot. A piacnyitás mértékében, a megvalósítás ütemében közel sincs egyetértés a 15-ök között.

Az olasz javaslat szerint a nemzeti piacok 25 százalékát azonnal meg kell nyitni, ez azt jelentené, hogy európai átlagban az évi 40 gigawattóránál nagyobb fogyasztók számára megnyílna a szabad választás lehetősége. Ezt követően 9 év fokozatos csökkentésével 10 gigawattórás fogyasztásig liberalizálnák a piacot. A franciák 100 gigawattórás indulási szintet tartanának megfelelőnek. Németország sokkal nagyobb léptékben gondolkodik, és 5 éven belül bontaná le a sorompókat a 10 gigawattórás szintig. Ez esetben a francia áramszolgáltatás 43 százaléka kikerülhet a jelenleg monopolhelyzetben lévő EDF kezéből, ami párizsi politikai, illetve szakszervezeti körök szerint végzetes lehet. Ugyanakkor maga az érintett, az EDF elnöke úgy nyilatkozott, hogy semmi veszélyt nem lát, miután társasága versenyképes, és hála a nukleáris potenciálnak, nem kell félnie a konkurenciától.

A piacnyitási tárgyalásoknak eközben világszerte fúziók és akvizíciók szolgáltatnak háttérzenét.

A tengerentúlon januárban jelentette be a Kansas City Power Light és az Utilicorp United, hogy egyesítik erejüket. Az Öreg Kontinensen a francia EDF megszerezte a hatodik legnagyobb svéd áramszolgáltató feletti ellenőrzés jogát.

A napokban pedig a brit Midlands Electricity regionális áramszolgáltató fogadta el két amerikai cég 1,73 milliárd fontos felvásárlási ajánlatát. A brit cég így a General Public Utilitics és a CINergy többségi tulajdonába kerül.

Az amerikaiak egyébként már két másik brit regionális szolgáltatóban is szereztek érdekeltséget, és várhatóan tengerentúli vevők szerzik meg a Southern Electricet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik