Gazdaság

AZ IMF UKRAJNÁBAN – Jól időzített hitelek

Az orosz elnökválasztási harc “célegyenesében” a Nemzetközi Valutaalap nagyszabású hitelkeretet biztosított Ukrajnának. A Nemzetközi Valutalap igazgató tanácsa úgy döntött, hogy idén 867 millió dollár összegű készenlétihitel-keretet biztosít Ukrajnának a gazdasági reformok folytatásához.

A hitelkeretről szóló washingtoni döntés lényegében a már tavaly megkezdett hitelfolyósítás felújítását jelenti. (Az IMF 1995 áprilisában úgy határozott, hogy 1,5 milliárd dollárnyi hitelt nyújt Ukrajnának. Ebből az összegből tavaly 760 milliót kapott meg Kijev három részletben.) A hitelnyújtási akciót az IMF idén azért nem folytatta, mert az ukrán kormány nem egyeztette a szervezettel a tavalyi költségvetési hiány mértékét, illetve a deficit fedezésének forrásait. Kijev idén áprilisban emlékeztetőt küldött a Nemzetközi Valutaalaphoz az 1996. évi gazdaságpolitikai tervekről. A kijevi kormány IMF-támogatást is élvező programja 2 százalékra kívánja mérsékelni a gazdaság idei hanyatlásának mértékét, szemben a tavalyi 12 százalékkal. Az erre az évre kitűzött fő célok között szerepel az infláció leszorítása havi 1-2 százalékra, ami 42 százalékos inflációt jelent 1996-ra – emlékeztet az IMF a hiteljóváhagyást tudató közleményében.

Az infláció leszorítása céljából az ukrán kormány a bruttó hazai termék (GDP) 3,5 százalékára tervezi leszorítani a költségvetés hiányát a tavalyi évre becsült 5 százalékról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik