Gazdaság

Új hónap, új élet

AZ IDÉN NEM LESZ TÖBB MEGSZORÍTÓ INTÉZKEDÉS – ígérte Horn Gyula miniszterelnök még a május elsejei rendezvényeken. Később egy lakossági fórumon a személyi jövedelemadó marginális kulcsának csökkentését helyezte kilátásba.

AZ MNB 1 SZÁZALÉKPONTTAL CSÖKKENTETTE ALAPKAMATÁT, amely ezzel évi 26 százalékra mérséklődött. 26 százalékra csökkent a pénzintézetek egy évnél hosszabb lejáratú finanszírozási hiteleinek és a devizabetét mellett nyújtott projektfinanszírozó hitelek kamatlába. A Start és a japán hitel esetében, a jelenleg évi 20,25 százalékról 19,5 százalékra mérséklődik a jegybanki alapkamat 75 százalékát elérő kamat.

ÖSSZESZERELŐ ÜZEMET LÉTESÍT GYŐRÖTT AZ AUDI, adta tudtul a cég igazgatósága. A tervek szerint itt gyártják 1998-tól az Audi két legújabb modelljét, s évi harmincezer kocsi gördül ki a gyártósorról. A program 800 millió márkás beruházást jelent és ötszáz embernek ad majd munkát a dunántúli városban. A Népszabadság tudni véli, hogy a Skoda Művek is tárgyalásra készül a győri Rábával egy esetleges együttműködésről, amit hivatalos helyről senki nem erősített meg. Az ügyletet azonban annyiban nem lehet kizárni, hogy az Audi és a Skoda is a Volkswagen-csoporthoz tartozik.

A KÜLKERESKEDELMI MÉRLEG HIÁNYA 800 MILLIÓ DOLLÁR volt az első negyedévben, ami 200 millió dollárral kevesebb, mint amit az előző év azonos időszakában regisztráltak. A kivitel értéke 2,9 milliárd dollárt ért el, ami 6,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A behozatal pedig megegyezett 3,7 milliárd dolláros 1995-ös értékkel.

NEM PÓTOLHATÓ A VÁMPÓTLÉK leépítéséből adódó bevételkiesés sem a fogyasztási adó, sem pedig a 12 százalékos áfa-kulcs emelése, sem pedig az esetleges kamatadóból jövő többletbevétel révén – jelentette ki Akar László, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára. Szerinte a kiesés ellensúlyozásához az adóalap szélesítésének és a központi költségvetési kiadások csökkentésének lehetőségét kell megvizsgálni.

NEGYVEN HEKTÁR ALMAFÁT IRTOTTAK KI a Bács-Kiskun megyei Nyárlőrincen, mert olyan, eddig Magyarországon ismeretlen kór támadott meg két ültetvényt, mely nagyon gyorsan terjed. A megsemmisítés 4 millió forintba kerül, az almaültetvények értéke 47 millió forint. Az elmaradt haszon miatt kártérítésre számíthat az ültetvények 110 résztulajdonosa is. Hátrányosan érinti a magyar almatermelőket, hogy az EU-val küszöbön álló növény- és állategészségügyi ekvivalencia-megállapodás keretében éppen annak elismerésére készültek, hogy Magyarország mentes az ilyen betegségektől – most azonban az erre vonatkozó kérelmet vissza kell vonni.

A PARLAMENT EGYSÉGES AZ EU-TAGSÁGUNKAT illetően – legalábbis ezt mutatta a témáról rendezett országgyűlési vita. A csatlakozáshoz szükséges kérdőívek átvétele Magyarországot az integrációs pálya utolsó szakaszára állította. Az ezredfordulóig vehetjük sorra az akadályokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik