Gazdaság

Egész héten ismétlés

A KAMATADÓ ÖTLETÉT DÉDELGETIK a József nádor téren. A Pénzügyminisztérium középvezetői a múlt heti kormányülés óta előrevetítik, hogy a következő adóévben az egyszer már kipróbált, s megbukott adónemet megkísérlik sikeresen beilleszteni az adórendszerbe. A miniszterelnök és a pénzügyminiszter óvakodnak határozott nyilatkozatot tenni az ügyben, a terv kiszivárogtatása nyilván a szakmai és szélesebb közvélemény egyidejű szondázására szolgál.

ÚJABB AZONOSÍTÓ KÁRTYÁT KAPNAK az adóalanyok és a társadalombiztosítás által biztosított polgárok. A személyi számra épülő, átfogó és szinte korlátlanul alkalmazható nyilvántartási rendszer megbukott egy évekkel ezelőtti alkotmánybírósági vizsgán, azóta az állam szükségmegoldások sorozatával kísérletezett. A legutolsó hír szerint szűk 2 milliárd forintért elkészülhet a következő adó- és tb-kódrendszer, hogy a néhány éves tb-kártyáktól is elbúcsúzhassunk.

BOKROS CÁFOLTA HORNT, amennyiben egy szolnoki rendezvényen rámutatott: pontatlanság összekeverni az állami garanciavállalást például az állampapír-kibocsátással. Az expénzügyminiszter a miniszterelnök által kezdeményezett újabb garanciavita után megjegyezte azt is, hogy kormánybéli működése idején nem tudott semmiféle 600, vagy 900 milliárd forintos kötelezettségről.

CSÁNYI ÉS PRINCZ akár kéz a kézben is menetelhetnének közgyűlésről közgyűlésre. Az OTP Bank Rt. és a Postabank Rt. elnök-vezérigazgatói még a tavalyinál is nyugodtabban, simábban vették az akadályt, amelyet pénzintézetük soros közgyűlése jelentett.

A PRIVATIZÁCIÓS BEVÉTELEK FELHASZNÁLÁSÁRÓL immár az Érdekegyeztető Tanács főszereplőivel is megkötött múlt heti alkuban a kormány valójában nem tett mást, mint ismét megígérte, amit négy hónappal ezelőtt: a pénzt exportösztönzésre, a vállalkozási célú hitelezés megkönnyítésére, az államháztartási reform támogatására fordítják. Az ígéretben egyetlen dolog változott: a pénz mennyisége. A kezdeti 50-60 milliárd forintos tétel 18-23 milliárdra apadt. Ennyi kamat-megtakarításra számíthat a központi költségvetés, ha az államadósság csökkentésére költik a tavalyi extrabevételt.

MEGBILLENT A FOLYÓ FIZETÉSI MÉRLEG. Hosszabb, megnyugtatónak nevezhető periódus után 1996 első két hónapjában veszélyesen nagy deficitet mutat a folyó fizetési mérleg, 607 millió dollárt. A kedvezőtlen adatot a pénzügyi tárca illetékese az évtizedek óta a legkeményebbnek bizonyult tél miatt megnövekedett energiaimporttal magyarázta, s nem ítélte tendenciózusnak. Az első két havi kényes helyzet után tanulságos lehet megfigyelni a külkereskedelmi mérleg állását, vajon nem tör-e ránk ismét egyensúlyzavar.

SUCHMAN ÚJRA CSAK KÉR VALAMIT az ÁPV Rt. igazgatóságától. A tárca nélküli miniszter a napokban arra biztatta a privatizációs cég vezető testületét, hogy a korábbi botrányon okulva együtt hirdessen pályázatot a két szénhidrogén-kutató, a szolnoki Kőolajkutató Rt. és a nagykanizsai Rotary Rt. magánkézbe adására. Az igazgatóság egyelőre habozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik