Gazdaság

A LEHETSÉGES NYUGDÍJPÉNZTÁRTÍPUSOK

ÖNKÉNTES KÖTELEZŐ ELISMERT
FELADATA A társadalombiztosítás szolgáltatásainak önkéntes kiegészítése. Kötelező biztosítási jogviszony a munkajövedelmet szerző állampolgárok részére. A társadalombiztosítás szolgáltatásainak önkéntes átvállalása.
TAGSÁGI KÖR Az alapszabály határozza meg. A feltételeknek eleget tevő személy kérelme nem utasítható vissza. A társadalombiztosítási törvény szerinti járulékfizető kör. Hasonlóan a kötelező pénztárhoz.
TAGSÁGI VISZONY Megszűnik a tag halálával, kilépésével, vagy a tagdíj nemfizetése miatt, valamint a pénztár megszűnésével. A járulék alapját képező jövedelemhez kapcsolódik: munkahelyváltoztatás esetén az új munkahely pénztára veszi át a biztosítottat. A megszerzett jogosultságok és azok fedezete fennmarad. Hasonlóan az önkéntes pénztárhoz.
ALAPÍTÁS Kizárólag természetes személyek alapíthatják. A megalakulást közgyűlés mondja ki, a bíróság nyilvántartásba veszi, a felügyelet tevékenységi engedélyt ad ki. A munkáltató köteles alapítani, valamennyi munkavállalónak csatlakoznia kell hozzá. Kisebb vállalatok, egyéni vállalkozók szakmai vagy érdekvédelmi alapon létrehozott pénztárakba kötelesek belépni. A pénztár önkéntes pénztárként alakul. Az elismert pénztárrá való átalakuláshoz közgyűlési határozat kell.
SZOLGÁLTATÁS Az alapszabály határozza meg. A nyugdíj összegét az egyéni számlán nyilvántartott összeg terhére kell megállapítani. Lehet egyösszegű és/vagy járadék. Elhalálozás esetén a kedvezmé-nyezettnek is szolgáltat. Élethosszig tartó járadék valamely formája. Elhalálozás esetén hozzátartozói ellátást is biztosít (özvegyi nyugdíj, árvaellátás). Ezen felül egyösszegű kifizetés is igénybe vehető. Törvény írja elő a minimálisan kötelező nyugdíj szolgáltatását élethosszig tartó járadék formájában.
BEFIZETÉS Mértékét az alapszabály határozza meg. A tagdíjat a munkáltató átvállalhatja. Mértékét törvény határozza meg. Általános munkáltatói és munkavállalói járulékfizetési kötelezettség. Az önkéntes tagdíjon felül a tagok a nyugdíjcélú tb-járulékuk törvény által meghatározott részét is ide fizetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik