Gazdaság

VIRTUÁLIS BARANGOLÁS – Kormányzat az Interneten

Egyre több hivatal, intézmény, egyesület stb. érhető el az Internet-hálózaton keresztül, s érthető módon a kormányzat(ok) is hamar ráharaptak a nyilvánosság eme fajtájára. Kétségtelen ugyanis, hogy a kormányzati információk elérhetősége fontos imázsformáló tényező, legalábbis azok körében, akik hozzáférnek a hálózati szolgáltatásokhoz.

Az Internet, és különösen a World Wide Webnek nevezett grafikus szolgáltatás népszerűségét kihasználva a világ legtöbb országában a kormányok Web-oldalakon keresztül tették hozzáférhetővé a politikai életben keletkező információk tekintélyes részét.

A magyar kormányzat is aránylag régen megtette már ez irányba az első lépéseket, és több hivatalban Web-szervereket telepített az információ szétosztására. Az Interneten keresztül ma már elérhető a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) és az országgyűlés, valamint egész sor országos intézmény, hivatal. Az egyik legtöbbet látogatott hely a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) “ottlapja” (home page-e). Az egyik alcím a kapcsolódási pontokat tartalmazza, innen juthatunk ki például külföldi Internet címekre, s nem utolsósorban a többi magyar kormányzati szerv ottlapjára.

Az Állam és Kormányzat címlistáról közvetlenül elérhetünk jó pár minisztériumot, letölthetjük a kormányprogramot vagy az ország költségvetését. A címek között van az ÁPV Rt., az Állami Számvevőszék, az Európai Ügyek Hivatala, több minisztérium, a Központi Statisztikai Hivatal, és két fontos cím: a Parlamenté és a Miniszterelnöki Hivatalé.

A MEH szerverén elérhető információk: kormányülések tájékoztatói, a pénzügyminisztérium közleményei, az ÁPV Rt. tenderei és ha jóllaktunk a sok információval, még egy virtuális barangolást is tehetünk az országházban.

Természetesen más országok parlamentjei is kiépítették kapcsolatukat az Internet felé. A keresés megkönnyítésére a magyar Parlament ottlapjáról egy listát is elérhetünk a fontosabb címekkel, az Egyesült Államoktól Ukrajnáig, sőt ha kíváncsiak vagyunk rá, az Európai Parlament ottlapjára is átugorhatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik